Haberler

Mevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz13 Mart 2019 Çarşamba
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Dünya Akıllı Şehirler Kongresi İstanbul 19”; İBB Başkanı ve AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal, Sanayi ve Bilim Bakanı Mustafa Varank, AK Parti İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım ile çok sayıda yerli ve yabancı sektör profesyonellerinin katıldığı törenle başladı. Törende konuşan Uysal, “Belediye olarak insanlara sunmamız gereken hizmetlerde akıllı sistemleri önemsiyoruz. İstanbul’u, akıllı sistemlerin üretilmesine ve geliştirilmesine öncülük eden bir şehir konumuna yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Dünya Akıllı Şehirler Kongresi İstanbul’19” (World Cities Congress Istanbul’19) başladı. Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen kongre ve fuar alanı 15 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek. Türkiye’de ve dünyada akıllı şehir dönüşümlerine öncülük eden yerli ve yabancı firmalar geliştirdikleri yeni nesil akıllı sistemler, stantlarda yerini aldı. Geleceğin teknolojik sistemlerine ilişkin fikirlerin, projelerin ve tasarımların ele alınacağı bu dev platformda 10 bini aşkın sektör profesyoneli ağırlanacak. 

Akıllı şehir sistemlerinin tüm paydaşlarını buluşturan “Dünya Akıllı Şehirler Kongresi İstanbul’19” için açılış töreni düzenlendi. Törende; AK Parti İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İBB Başkanı ve AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal, yerli ve yabancı çok sayıda davetli, akademisyenler, uzmanlar, sektör temsilcileri ve katılımcı yer aldı.

UYSAL: “TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE İHTİYAÇLAR DA DEĞİŞTİ”
Törende yaptığı konuşmada teknolojinin gelişmesiyle günlük yaşamda önceliklerin değiştiğine vurgu yapan Uysal, “Akıllı şehirler dediğimiz kavram, insan aklının nesnelere yüklenerek sistemlerin daha işlevsel ve pratik çalışmasını sağlamaktır. Şehir merkezlerinde nüfusun artması beli başlı sorunları da beraberinde getiriyor. Yüzyıllar önce ‘İstanbul’a nereden, nasıl su getirebiliriz?’ diye düşünülürken şimdi ise ‘Bu kenti erişilebilirlik, ulaşım, sosyal aktiviteler gibi belli konularda nasıl daha iyi hale getirebiliriz?’ sorusuna cevap aranıyor. Günümüzde iletişim ve teknoloji hızla gelişiyor. Yaklaşık 20 yıl önce hayatımıza giren telefonun, bugün neredeyse her şeyin emanet edildiği, yüklendiği bir mobil sisteme dönüşebileceği düşünülemezdi” dedi.

UYSAL: “AKILLI SİSTEMLERİN ÜRETİLMESİNE VE GELİŞTİRİLMESİNE ÖNCÜLÜK ETMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Akıllı sistemlerin geliştirilmesine ve uygulanmasına önem verdiklerini belirten Uysal, “00 yıl önce şehirlerde elektrik lüks olarak görülürken şuan elektriksiz bir dakika bile önemli kayıp. 20 yıl önce fiber optik kablolar konfor olarak değerlendirilirken, şimdi akıllı sistemlerin yaygınlaşması, kablosuz alt yapı hizmetlerinin hızlanması, üreten ve gelişen bir kent olma vizyonunun gerçekleşebilmesi için olmazsa olmazlardan biri konumunda. Belediye olarak insanlara sunmamız gereken hizmetlerde akıllı sistemleri önemsiyoruz. İstanbul’u, akıllı sistemlerin üretilmesine ve geliştirilmesine öncülük eden bir şehir konumuna yükseltmeyi  hedefliyoruz. İnanıyoruz ki 3 gün sürecek bu kongrede akademisyenler, uzmanlar, özel ve kamu şirketleri; kent yaşamının daha konforlu hale gelmesi, akıllı şehircilik vizyonu kapsamında şehirlerde neler yapılabileceği sorusunun cevabını arayacak. Teknoloji insanoğluna hizmet ediyorsa bir anlamı vardır. Hizmet etmiyorsa orada bir problem vardır. İşte biz de bu anlayışla insanoğluna hizmet edecek teknolojileri üretmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

VARANK: “TÜRKİYE’NİN İLK AKILLI ŞEHİR VE MOBİLİTE UYGULAMA MERKEZİNİ İSTANBUL’A KURACAĞIZ ”
Yeni nesil teknolojilerin üretilmesi için İstanbul’a yatırım yapacaklarını söyleyen Varank, “Bu kongrede, geleceğin akıllı şehirlerine ilişkin proje ve tasarımlar ele alınacak; 10 binin üzerinde profesyonel bir araya gelecek. Teknolojinin imkânlarını şehirlerimizde en iyi şekilde kullanacak, akıllı şehirlerle yeni ufuklar açacağız. Esenler’de hayata geçireceğimiz akıllı şehir çözümleri ileülkemizin ilk akıllı şehir ve mobilite uygulama test merkezini burada hayata geçireceğiz. Avrupa’da elektrikli ve otonom araçların en son uygulamalarının gerçek ortamında denenebileceği bir şehri inşa edeceğiz.Yine Esenler’de kurulacak teknoloji geliştirme bölgesi; İstanbul’un göbeğinde bilişim, yazılım ve akıllı şehircilik teknolojilerinin geliştirilip üretildiği bir ekonomik merkez olacak. Milli Teknoloji Hamlemizi tüm Türkiye’ye yaymak, teknoloji üretiminde bilinci artırmak ve gençlerimizin eşsiz potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM: “İSTANBUL’A TEKNOLOJİLERİN ÜRETİLECEĞİ 4 YENİ ÜS KURACAĞIZ”
Yerli ve milli teknolojilerin üretilmesi için İstanbul’a 4 yeni üs kuracaklarını açıklayan Yıldırım, “2021 yılına gelindiğinde yapay zekaya 52.2 milyar dolar harcama yapılacağı, 2020 yılına gelindiğinde ise 20 milyardan fazla cihazın, nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde birbirine bağlı olacağı tahmin ediliyor. Nesnelerin interneti de reseptör-ölçme, sinir sistemi-iletişim, hafıza-iletilenleri kaydetme depolama ve beyin-kaydedilenleri analiz etme, karar verme ve uygulama olarak tanımladığımız 4 temel sürece dayanıyor. Yaradan’ın mükemmel sisteminden örnekle; bizim de şehirdeki her şeyi ölçmemiz, bu verileri toplamamız; depolamamız, büyük veriyi analiz edip sentezlerinden kararlar üretmemiz gerekir. İşte bizde İstanbul 4.0 modeli ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu bütün hizmetleri bu değişim ve dönüşümle adapte edeceğiz. Bunun için bu teknolojilerin üretileceği 4 üssümüz olacak. Bunlar;

  • Bayrampaşa'da yapay zeka merkezi (yazılım ve bilişimin 4.0'ı) Türkiye Teknoloji Üssü olacak.
  • Pendik’te AR-GE (Temiz Sanayinin 4.0'ı) yoğun yatırımların yapılacağı Endüstri Geliştirme Bölgesi kurulacak.
  • Eyüpsultan’da yeni nesil tarım (Tarımın 4.0'ı) uygulamaları geliştirecek Tarım Teknolojileri Üssü oluşturulacak.
  • Tuzla’da Biyoteknoloji Vadisi (Sağlığın 4.0'ı). Sağlık alanında yeni çığırlar açacak. Kamu olarak önünü açacağımız, üniversitelerin, özel sektörün ve girişimcilerimizin içini dolduracağı bu merkezlerde, Türkiye'nin stratejik sektörlerdeki rekabetçiliği zirve yapacak. Haydarpaşa'da ise kurulacak tasarım merkezi ile bu fikirler markalaşacak ve dünyaya pazarlanacak. Bu üslerde şehircilik ve yönetişim alanında da fikirler; projeler, yatırımlar doğacak. Gençlerle el ele verip; ulaşımdan enerjiye, güvenlikten altyapıya kadar şehirciliğin her alanında akıllı uygulamalar geliştireceğiz” dedi.

YILDIRIM: “GENÇ GİRİŞİMCİLERİ TEŞVİK EDECEĞİZ”
Teknolojilerin geliştirilmesi için genç beyinlere ihtiyaç duyduklarını ve onları her alanda teşvik edeceklerini vurgulayan Yıldırım, “Bu projeleri, proje olsun diye değil, teknolojiyi takip edelim diye değil, daha yaşanılır, daha güvenli, daha üreten, daha yeşil ve çevreci bir İstanbul için yapacağız. Bunu yapabilmek için yeni meslek alanlarına, bu alanlarda yetişmiş genç beyinlere, yeni teknolojilere ve ürünlerine ihtiyacımız var. Genç girişimcileri her alanda teşvik edeceğiz. İstanbul'da toplanan muhtelif büyük veriyi, kişisel verilerin korunması ve güvenlik çerçevesinde anonim olarak gençlere, girişimcilere açacağız. Akıllı şehir ihtiyaçları da öncelikli olarak buradan temin edilecek. Yani İstanbul'a gelecek, gençlerle gelecek. Çağa ayak uydurmuş, teknolojik gelişmelerin öncüsü olan, daha yaşanılır, daha huzurlu, daha güvenli, ulaşımı rahat olan İstanbul, bir cazibe merkezi olacak. Bu sayede İstanbul, uluslararası yatırımcıları çekecek ve o gün bir finans merkezi olacak. Tüm bunların sonucu, İstanbullu için daha çok iş, daha çok istihdam ve artan refah seviyesi olacak. İstanbul 4.0 ise 5.5 milyon gencimizle beraber yeni bilgi devriminin öncüsü olacak. Küresel güç olma yolunda Türkiye'yi birlikte sırtlayacağız. Kısacası İstanbul için edebileceğiniz kadar hayal edin. Hayallerinizi zorlayacak uygulamaları yapmaya 18 gün kaldı. Karar sizin. İstanbul'un desteğiyle bu göreve gelirsek çok güzel işleri yapacağız. Bundan zerre kadar tereddütümüz yok” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İBB Başkanı ve AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Uysal; AK Parti İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank’a özel yapım İstanbulkart hediye etti. Protokol heyetinin katılımıyla kongrenin açılış kurdelesi kesildi. Ardından Yıldırım, Uysal ve Varank fuar alanındaki stantları gezdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin standını ziyaret eden Yıldırım, yeni nesil akıllı sistemler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Sıfır Atık vizyonu kapsamında İBB iştiraki İSBAK tarafından geliştirilen Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri’ni yakından inceledi. İBB iştiraki İSTAÇ tarafından atıkların geri dönüşümüyle yapılan ürünleri inceledi.

9 AYRI OTURUMDA UZMANLAR GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNİ TARTIŞACAK
15 Mart’a kadar sürecek kongrede 9 ayrı oturum düzenlenecek. Her biri alanında uzman akademisyenler, uzmanlar, yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin katılacağı oturumlarda; girişimcilik ve ekonomik gelişim, yenilikçi teknolojiler, büyük veri ve şehir yönetimi, enerji, çevre, ulaşım ve yönetişim gibi konular akıllı şehirler perspektifinde tartışılacak.

YERLİ VE YABANCI SEÇKİN FİRMALAR BU FUARDA!
Fuarda; İBB iştirakleri İSBAK, İSTAÇ, İSPARK, BELBİM, İSTTELKOM, BİMTAŞ, ENERJİ AŞ, İSTON, İGDAŞ, METRO İSTANBUL, UGETAM ve MEDYA AŞ ile İETT, İSKİ ve ilgili daire başkanlıklarına ait stantlar yer alıyor. Akıllı şehir sistemleri alanında çalışan çok sayıda yerli ve yabancı seçkin firma ile kamu şirketleri fuarda ziyaretçilerini bekliyor.

İBB İtfaiyesi olarak biz de harita tabanlı ERP yaklaşımıyla kurgulayıp projelendirdiğimiz ve tamamen İBB öz kaynaklarıyla gerçekleştirdiğimiz İtfaiye GeoERP sistemimizi fuarda ziyaretçilerimize sunduk. Bu yazılımımızla araç, insan kaynakları, istasyon, görev listeleri, hidrant bilgileri, yol bilgisi, araç takip, bina bilgileri, 110 acil yangın hattını arayan vatandaşımızın konum bilgileri vb. ihtiyacımız olan verileri kaydedip harita tabanlı olarak görüntüleyebiliyoruz.

Mevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesiMevlüt Uysal: Akıllı sistemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını önemsiyoruz - Haberler - İstanbul İtfaiyesi