Haberler

Cankurtaran ekiplerimiz bu yaz 1726 kişiyi kurtardı3 Ağustos 2009 Pazartesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul plajlarında meydana gelecek olası boğulma vakalarının önüne geçebilmek için kurduğu Cankurtaran ekipleri, 2005 yılından bu yana 8 bin 668 vatandaşımızı boğulmaktan kurtardı.
  İstanbul Büyükşehir Belediyesi  İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü, 2005 yılı yaz döneminden bu yana İstanbul plajlarında cankurtaran hizmeti veriyor. İstanbul’un çeşitli bölgelerinde bulunan 18 plajda tam donanımlı ekipler tarafından verilen cankurtaran hizmetiyle bugüne kadar boğulma tehlikesi geçiren 8668 kişi kurtarıldı.

Haziran ayı başında açılan 2009 deniz sezonunda Şile ( Ayazma, Uzunkum ,Ağlayankaya,  Ağva, Sofular) plajları,  Caddebostanda 3 plaj , Floryada (Menekşe, Çiroz, Güneş) plajları, Kumburgaz ,Celaliye-Kamiloba, Selimpaşa,Silivri, Çanta , Durusu(Karaburun), Çatalcada (Yalıköy, Çilingoz) plajları olmak üzere 28.750 metrelik sahil şeridinde verilen Cankurtaran hizmetlerinde 244 profesyonel cankurtaran görev yapıyor. 14 zodyak bot, 24 Jetski Cankurtaranı ile 12 jetski, 3 ATV aracı ve Doktor, Paramedik, ATT ve ambulans şöföründen oluşan 12 acil yardım ambulansıyla hizmet verilmektedir.

1994–2004 yılları arasında Şile plaj ve sahillerinde 336 vatandaşımız boğularak hayatını kaybederken; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cankurtaran ekiplerinin göreve başladığı 2005 yılından bu yana tüm plajlarda ölümle sonuçlanan vaka sayısı yok denecek seviyeye indirildi.

Şile’nin  köy plajında (Kızılcaköy, Alacalı, Doğancılı köyleri gibi) yerel cankurtaran hizmetlerinde kullanılmak üzere kurtarma malzemesi verilerek “Güvenli Derinlik” hatları çekildi. Ayrıca; 3 adet Jet Skili Cankurtaran Timi bu bölgeye tahsis edilerek destek olunmaktadır. Nitekim 2009 yılında hizmetin başlangıcından bügüne bu bölgede 64 kişi jet ekiplerce kurtarıldı.

Türkiye’de İlk Jet Skili Cankurtaran Hizmeti

Jet Ski’ lerle güçlendirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cankurtaran Ekipleri, boğulma vakalarına 300-500 metrelere 20-30 saniyede; 4-5 km. uzaklıktaki vakalara her türlü hava şartlarında bile 2–2.5 dakikada müdahale edebilme hızına sahip. Yüksek performans ve yeteneğe sahip jetskilerin arkasında özel imal edilmiş kauçuk yüzer sedyeleri var. Gözetleme kulesindeki gözcüler tarafından yönlendirilen ekipler, Jetskilerle boğulmakta olan vatandaşı kurtarıyor. Vakada risk tespit edildiği takdirde; kişi, plajlarda bulunan ambulanslarla en yakın hastaneye sevk ediliyor. 

2009 yılı haziran ayı başından bugüne kadar 1726 kişi kurtarıldı.

Karadan ve denizden müdahale edilerek kurtarılan kişi sayıları ise şöyle:

Cankurtaran ekiplerimiz bu yaz 1726 kişiyi kurtardı - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

Cankurtaran ekiplerimiz bu yaz 1726 kişiyi kurtardı - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

Cankurtaran ekiplerimiz bu yaz 1726 kişiyi kurtardı - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

Cankurtaran ekiplerimiz bu yaz 1726 kişiyi kurtardı - Haberler - İstanbul İtfaiyesi