Haberler

Kont Odön SZECHENYİ mezarı başında anıldı...1 Ekim 2009 Perşembe
48 yıl İstanbul itfaiye teşkilatında hizmeti geçmiş Kont Odön SZECHENYİ (seçini) vefatının  87.  yıl dönümünde Feriköy’deki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Kont Odön SZECHENYİ mezarı başında anıldı... - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

Budapeşte’de 19.yüzyılın en büyük yangınını başarı ile söndüren ve ünü payitahttan duyulan İtfaiye teşkilatının ünlü yöneticilerinden 4 yıl Budapeşte’de 48 yıl İstanbul’da olmak üzere İtfaiye Teşkilatına 52 yıl hizmeti geçmiş olan İtfaiye teşkilatının seçkin yöneticilerinden Szecheny’i bilgi ve tecrübeleri ile günümüze ışık tutuyor. Büyük Macar Yurtseveri olarak nitelenen Kont Istvan Szecheny’nin küçük oğlu Odön Szechenyi 14 Aralık 1839’da Bratislava’da dünyaya geldi.

İlk Macar İtfaiye Meslek Kitabını da Szecheny yazdı “Yangın Söndürme sırasında edinilen genel tecrübeler adını taşıyan bu eser 1864 ‘te yayınlandı. Szecheny, Ulusal İtfaiye Birliği kurulması fikrini destekledi ve 1871 ‘de kurulan birlik onu başkan seçti.

Budapeşte'deki çağın en büyük yangın olayını itfaiye ekibi ile başarılı şekilde yöneten Ödön Szecheny’nin ünü payitahttan duyuldu. Szecheny’i Sultan Abdülaziz’in daveti üzerine 1871 yılında İstanbul’a gelerek askeri itfaiye teşkilatını kurmaya ve eğitmeye başladı. Bu işi tamamlamak için bir yıl yeteceğini düşünerek yurduna döndükten sonra Budapeşte de yine itfaiye teşkilatının yönetimini devralmayı tasarlıyordu. Fakat 1877 yılında Sultan ikinci Abdülhamit tarafından kendisine Paşalık rütbesi verilince Macaristan’daki görevinden istifa etti ve 23 Mart 1922 tarihinde ki ölümüne dek İstanbul İtfaiye Teşkilatının yöneticisi kaldı.

Kont Odön SZECHENYİ mezarı başında anıldı... - Haberler - İstanbul İtfaiyesi