Haberler

Büyükşehir kar yağışı için alarma geçti22 Ocak 2010 Cuma
İstanbul Büyükşehir Belediyesi,  olumsuz hava koşullarıyla mücadele için tüm birimleriyle alarma geçti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji biriminin hava tahminleri doğrultusunda İstanbul kar yağışının etkisine girdi.  

Hafta sonu daha soğuk ve 3-4 gün sürecek yeni bir kar yağışının geleceği tahmin ediliyor. Cuma öğleden sonra başlaması beklenen yağışların Pazartesi akşam saatlerine kadar devam etmesi, İstanbul genelinde ve yüksek kesimlerde etkili olması bekleniyor.

Her bölgenin öncelikli güzergâhları belirlenerek, istasyonlar oluşturularak yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar, TEM ve E-5’e müdahale edilecek şekilde hazırlıklar tamamlandı. Bazı güzergâhlarda Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri ile koordine sağlanacak.

Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş çıkışları, üniversite ve okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu. Olumsuz hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları çerçevesinde 43 adeti 1’inci öncelikli olmak üzere 245 güzergahta toplam 5000 km uzunluğundaki yol ağı ve meydanlardaki çalışma programı belirlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 150 bin ton tuz, 1.845 ton solüsyon hazır bekletiliyor. Günde 1.200 ton solüsyon üretim tesisi ise ihtiyaç doğrultusunda üretim yapıyor. İlçe Belediyelerine 39 bin 850 ton tuz dağıtılması planlandı.

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Hızır Acil Ambulansları evsizleri toplamaya başlayacak. Bu çalışmalara Zabıta Daire Başkanlığı destek verecek.

Kötü hava koşullarıyla mücadele çalışmalarında;

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, 1.632
İtfaiye, 1.350
Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 
359
Katı Atık Müdürlüğü, 134

Toplam, 3475 personel görev yapacak.

Yağışların beklenenden daha fazla artması durumunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesine hizmet veren müteahhit firmalar ve diğer birimlerden de takviye alınacak. Telsiz, telefon ve araç takip sistemleri kullanılacak.

Bu çalışmalarda;

Kar Kürüme ve Tuz Serpme, 288
Kar Kapanı, 6  
Küreme Traktörü (Köy yolları),149
İtfaiye Kar Kürüme 6x6x6       90
Solüsyon tankeri, 30
Küreme-Greyder, 76
Kürüme-Loder, 59
Kombine (Kanal açma), 5
Vinç-Kurtarıcı, 20
Kamyon-Nakliye, 47

Toplam;770  araç hizmet verecek.

Kar yağışının şiddetine göre, İlçe Belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı personeli ve iş makineleri ile takviye edilecek.

Köy yollarını açmak için iki yıl önce ilk defa kullanılan ve  köy muhtarları tarafından koordine edilen ve vatandaşlar tarafından kullanılan 149 kar kürüme traktörleri bu yıl da hizmet verecek.

Evsizler

157 kişi e bakımları yapılarak misafir ediliyor. Vatandaşların temizlik, sağlık kontrolü yapılıyor. Gerekli olanlar hastaneye sevk ediliyor. Ayrıca Kasımpaşa’da bir otel ile anlaşma yapıldı. Bazı vatandaşlar işlemlerden sonra  otele yerleştiriliyor.