Haberler

İstanbul İtfaiyesine tam donanımlı 52 yeni arac daha..24 Eylül 2008 Çarşamba
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul İtfaiyesinin Yenikapı’daki 52 Yeni Aracının Hizmete Alım Törenine katıldı.
 

İstanbul Yenikapı  semtinde, İstanbul İtfaiyesi’nin 52 Yeni Aracının Hizmete Alım Törenine İstanbul Ak Parti Milletvekili Sayın Mehmet Domaç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Nilüfer Eğrican ve birçok İstanbullu misafir katıldı.

İstanbul İtfaiyesine tam donanımlı 52 yeni arac daha.. - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

İstanbul İtfaiyesinin kuruluşunun 294.yıl dönümünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi peş peşe İstanbul İtfaiyesine yeni araçlar kazandırıyor. Dün yapılan törenlerde de 7 İtfaiye noktasının açılışı yapılıp 13 tanesinin de yeni temelleri atılmıştı.

İstanbul İtfaiyesine tam donanımlı 52 yeni arac daha.. - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

Bugün yapılan hizmete alım töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş; “Dün 7 İtfaiye binasının açılışını, 13’ünün de temelini atmıştık. Yaklaşık 37,6 milyon YTL’lik bu yatırımla genişleyen kente daha iyi hizmet verebilmek için istasyon sayımızı 70’e çıkarmıştık. Bugün de acil durumlara müdahale kabiliyetimizi geliştirmek için 52 yeni itfaiye aracını hizmete alacağız. Bu yatırımla İstanbul İtfaiyesi’nin gücüne güç katıyoruz.” dedi.
Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’da tarih boyunca karşılaştığı en önemli sorunlardan birinin yangınlar olduğunu söyleyen Kadir Topbaş, ibadethaneleriyle, hanlarıyla, saraylarıyla devletin ihtişamını yansıtan İstanbul’un bu yangınlarda çok zarar gördüğünün altını çizdi.
1569, 1660, 1693 ve 1782 yıllarında çıkan yangınların  kentin büyük bir bölümüne sıçradığını, saatlerce sürdüğünü ve ardından kalıcı hasarlar bıraktığını söyleyen Kadir Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “ Büyük yangınların sonrasında kenti nerdeyse yeniden inşa etmek gerekmiştir. Bunun sebebi, kent kalabalıklaştıkça konut sayısındaki artışa bağlı olarak yolların ve alanların daralmasıdır. Ayrıca Osmanlı’da sivil ve ticarî yapılarda ana malzeme olarak ahşap kullanılması bir gelenekti. Bu da yangınların çıkışını ve yayılmasını kolaylaştıran bir etkendi. Şöyle ki, meşhur Beyazıt Yangın Kulesi bile II. Mahmut döneminde yeniden kâgirden inşa ettirilinceye kadar ahşaptı. Bu sebeple de bu kule de birkaç kere yanmıştı.”

Eski yangınlar İstanbul'a çok zarar verdi
Yangınların kentte bu denli büyük çapta hasara yol açmasının yetkilileri uzun yıllardan beri tedbirler almaya zorladığını ve bu tedbirlerin ilk bilinenin  “1560 yılında Kanuni Sultan Süleyman ile başlayan tedbirler” olduğunu ve bu ilk tedbirlerin 1714’te İtfaiye teşkilatının temellerinin atılmasıyla sonuçlandığını söyledi.
İtfaiye istasyonlarının sayısını 96’ya çıkaracağız
İstanbul’da günde ortalama 200 yangın çıktığını ve belirten Topbaş; “Bu sebeple de var gücümüzle çalışıp, tarihte yaşanan büyük yangınların günümüzde tekerrür etmemesi için çalışıyoruz.” dedi.
Kadir Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Amacımız bu kente en güzel şekilde bakmak. Bu sebeple de gerekli olan tüm tedbirleri alıyoruz. Aldığımız tedbirleri 3 başlık altında toplamak mümkün: istasyon, personel ve ekipman. Bu başlıkların hepsinde hem sayı hem de nitelik açısından artış hedefliyoruz. Çünkü 5216 sayılı yasa ile kentimiz 3,5 kat daha büyüdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yetki alanımız genişledi. Diğer yandan da hızla büyüyen 12,5 milyonluk dev bir metropolle karşı karşıyayız.
Tüm bu gelişmelere bağlı olarak itfaiyemizi olaylara daha kısa zamanda müdahale edecek bir hale getirmemiz gerekti. Öncelikle itfaiye hizmet binalarının güçlendirmesini tamamladık. Ayrıca istasyon sayılarını arttırma kararı aldık. Yeni itfaiye istasyonları için yer belirledik. Göreve geldiğimizde 38 olan istasyon sayısını 2010 yılında 96’ya çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece bu geniş metropolün her noktasına bir afet anında kolayca müdahale edebileceğiz.”

İstanbul’a 12 bin itfaiyeci gerekli
Gelişmiş ülkelerde 1000 kişiye 1 itfaiye personelinin düştüğünü, bizim bu rakamlardan çok geride kaldığımızı, gelişmiş ülke seviyelerine çıkmamız için İstanbul İtfaiyesinin yaklaşık 12 bin personel istihdam etmesi gerektiğini söyledi. Göreve geldiklerini dönemde 1852 olan personel sayısını yaklaşık 5 bine çıkardıklarının da altını çizdi. Ayrıca 35 bin kişiye yangın güvenlik, temel itfaiyecilik, profesyonel itfaiyecilik ve itfaiye gönüllüsü eğitimi, tehlike anında bilinçli davranabilmeleri için de yaklaşık 850 bin vatandaş ve öğrenciyede eğitim verildiğini söyledi.

İstanbul İtfaiyesine tam donanımlı 52 yeni arac daha.. - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

4,5 yılda 228 araca 175 milyon YTL harcadık
Göreve geldikten sonra teknolojik gelişmeleri yakından takip edip İtfaiyeyi daha modern bir yapıya kavuşturmak için çalıştıklarını söyleyen Kadir Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “228 tane modern itfaiye ve afet müdahale aracı satın aldık. Bu araçlara toplam 175 milyon YTL yatırım yaptık.
Böylece toplamda 292 araçtan oluşan filomuzu 519 araca çıkardık. Hedefimiz 2010’a kadar bu sayıyı 600’e tamamlamak.”
Yaklaşık 32 Milyon YTL’ye 52 yeni aracı hizmete aldık
Bugün yapılan törenle İstanbul itfaiyesine, 20 merdiven, 2 tehlikeli madde, 8 hortum, 10 Koca Yusuf ve 12 su tankının hizmete aldıklarını söyleyen Topbaş bunun maliyetinin yaklaşık 32 milyon YTL olduğunu söyledi.

Yeni alınan araçlarla İtfaiyenin etkinliğinin daha da artığını söyleyen Topbaş şöyle devam etti: “Yeni aldığımız araçların her biri itfaiyemizin yangınla mücadele etkinliğini arttıracak araçlar.  Örneğin toplam 11 milyon dolara aldığımız çok fonksiyonlu robotik itfaiye araçları, yangına etkili müdahale amacıyla özel ekipmanla donatıldı. Aynı zamanda Koca Yusuf adını verdiğimiz bu araçlarda personel güvenliği en üst düzeyde. Araç yangına müdahalenin yanı sıra enkaz kaldırma, tahliye, ventilasyon, yıkım gibi olaylara da müdahale edecek özellikte. Merdiven araçları ise yangına müdahalede, kurtarma, yangın yerini aydınlatmada, özellikle orman yangınlarında gözetleme kulesi olarak kullanılacak. Tümüne 4,8 milyon avro ödediğimiz bu araçlarla ortalama 45 saniyede 2 kişi tahliye edilebiliyor.”
800 bin avro ödeyerek tehlikeli madde müdahale araçları aldıklarını söyleyen Kadir Topbaş; bu araçlarda 1 kilometre ötedeki cisimleri yakınlaştırabilen ısıtmalı ve su geçirmez özel kamera ve 7 metre yüksekliğinde aydınlatma direğinin bulunduğunu söyledi.
4 milyon avroya hortum araçlarını orman ve kara yangınlarının yanı sıra afet durumlarında ya da su kaynağından uzak yerlere bu araçlarla su ulaştırmak  ve aynı şekilde sel baskınlarında su tahliyesi için kullanılacak.
Müdahale kabiliyetini artırmaya yönelik 100 dalgıç pompa, 50 motopomp aldıklarını belirten Topbaş olaylara mücadele içinde 3 acil müdahale helikopteri kiraladıklarını ve yeni alımların ardından araçların yaş ortalaması 8,56’ya düştüğünü, 2009’da bu filoya 73 yeni araç daha almayı düşündüklerini söyledi.
Kadir Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Bunlara ek olarak itfaiyemizin müdahale kabiliyetini arttırmak için telsiz kapsama alanı tüm İstanbul sınırlarını içine alacak şekilde genişlettik. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek, GIS (coğrafi bilgi sistemi) tabanlı araç takip sistemi ile komuta merkezinden itfaiye araçlarını takip edebiliyoruz. Bu anlamda 600 araçlık GPS (küresel yer belirleme sistemi) araç takip sistemi kurulum çalışmaları devam etmektedir. Yine itfaiyemizin bilgi ve birikimlerinin paylaşıldığı ve itfaiyeyi ilgilendiren olayların anında işlendiği haritayı içeren web sitemiz 2006’dan bu yana yayında. Bu çalışmaların devamı için sadece bu yıl İtfaiye Daire Başkanlığı’na yaklaşık 350 milyon YTL’lik bir bütçe ayırdık. Ayrıca her türlü afette önemli bir lojistik hizmet sağlayacak Lojistik Destek Merkezi’ni kurduk. Halkalı’da 38 bin metrekare alana kurulu bu tesis, 100 bin kişiye yemek üretecek kapasitede inşa edildi.”

İtfaiye olarak kent ve ülke dışına da hizmet veriyoruz
İstanbul dışında da İstanbul İtfaiyesi olarak çevre illere ve hatta Gürcistan’ın ünlü Brojomi Ulusal Parkı’ndaki yangına bile müdahale ettiklerini söyleyen Kadir Topbaş,  bu uçakların yaklaşık 140 olaya müdahale ettik ve yaklaşık 2500 sorti yaptıklarını söyledi.
Kadir Topbaş’ın konuşmasının ardından yeni alınan araçlar uygulamalı olarak karada ve denizde kurtarma provası yaptı. Denizde mahsur kalan insanlara karadan Jet-ski ile havadan da helikopterle müdahale edildi. Ayrıca zehirli variller etkisiz hale getirilip kontrol altına alındı.
Tatbikattan sonra Kadir Topbaş yeni araçların birini meydanda bir süre kullanarak basın mensuplarına poz verdi.

İstanbul İtfaiyesine tam donanımlı 52 yeni arac daha.. - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

İstanbul İtfaiyesine tam donanımlı 52 yeni arac daha.. - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

İstanbul İtfaiyesine tam donanımlı 52 yeni arac daha.. - Haberler - İstanbul İtfaiyesi