Haberler

Dünyadan önce İstanbul İtfaiyesinde tam donanımlı 100 araç25 Eylül 2008 Perşembe
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zeytinburnu Kazlıçeşme’de 60 adet İtfaiye müdahale aracı, 2 adet mobil vinç ile 38 adet hizmet aracının hizmete alınması törenine katıldı.
  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zeytinburnu Kazlıçeşme’de 60 adet İtfaiye müdahale aracı, 2 adet mobil vinç ile 38 adet hizmet aracının hizmete alınması törenine katıldı.
İstanbul itfaiyesine yeni alınan  tam donanımlı araçların ve bu araçların içerisinde yer alan teçhizatın sergilenmesinden önce konuşma yapan Kadir Topbaş, “Bu araçlar sadece İstanbul itfaiyesindedir. Dünyada bu kadar tam donanımlı itfaiye kuruluşu yoktur.” dedi.
İtfaiye haftasının başlangıcıyla birlikte peş peşe İstanbul İtfaiyesine kazandırılan  araçlar ve yeni açılan itfaiye noktalarının açılış törenlerine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Topbaş, “daha Salı günü Harbiye’de 7 itfaiye binasının açılışını, 13’ünün de temelini atmıştık.  Yaklaşık 37,6 milyon YTL’lik bu yatırımla genişleyen kente daha iyi hizmet verebilmek için istasyon sayımızı 70’e çıkarmıştık. Dün de sizlerle birlikte Yenikapı’da 32 milyon YTL değerindeki 52 yeni aracımızı hizmete almıştık. Bugün de acil durumlara müdahale kabiliyetimizi geliştirmek için 130 yeni aracı hizmete alacağız. Bu yatırımla da İstanbul İtfaiyesi’nin gücüne güç katıyoruz.” dedi.
 
Dünyadan önce İstanbul İtfaiyesinde tam donanımlı 100 araç - Haberler - İstanbul İtfaiyesi
 
İstanbul tarih boyunca büyük yangınlar gördü
Her gün İstanbul’da 200 yangınla baş etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Topbaş, tarih boyunca İstanbul’un en büyük sorununun  günlerce süren yangınlar olduğunu söyledi.
Eski mimariden dolayı yangınların çok daha fazla zarar verdiği, ve ahşap binalardan taş ve beton binalara geçtikten sonra yangın zararlarının azaldığının altını çizen Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü:  “1569, 1660, 1693 ve 1782 yıllarında çıkan yangınlar kentin büyük bir bölümüne sıçramış ve ardında kalıcı hasarlar bırakmıştır. Hatta 1782 yangınının onlarca saat sürdüğü ve çok zor kontrol altına alındığı kayıtlara geçmiştir. Bu büyük yangınların sonrasında kenti nerdeyse yeniden inşa etmek gerekmiştir. Bunun sebebi, kent kalabalıklaştıkça konut sayısındaki artışa bağlı olarak yolların ve alanların daralmasıdır.  Ayrıca Osmanlı’da sivil ve ticarî yapılarda ana malzeme olarak ahşap kullanılması bir gelenekti. Bu da yangınların çıkışını ve yayılmasını kolaylaştıran bir etkendi. Şöyle ki, meşhur Beyazıt Yangın Kulesi bile II. Mahmut döneminde yeniden kâgirden inşa ettirilinceye kadar ahşaptı. Bu sebeple de bu kule de birkaç kere yanmıştı.”
İstanbul’daki yangınların önüne geçmek ve zararlarını daha da aşağı çekmek için Osmanlı tarihinde bilinen ilk adımı 1560 yılında Kanuni Sultan Süleyman atmış ve bir takım tedbirler içeren bir bildiri yayınlamış, 1714’te İtfaiye teşkilatının temellerinin atılmasıyla sonuçlanmış bu çalışmaların  294.yıldır canı pahasına çalışan İtfaiye’yi doğurduğunu söyleyen Topbaş, “İtfaiyesi’nin bu dirayeti bizlere güven aşılıyor. Bu vesile ile sizlerin huzurunda tüm bu kente hizmet ederken şehit düşen tüm itfaiyecilerimizi rahmetle anıyorum.” dedi.

Dünyadan önce İstanbul İtfaiyesinde tam donanımlı 100 araç - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

Bu araçlara toplam 175 milyon YTL yatırım yaptık
Gelişmiş ülkelerde 1000 kişiye 1 itfaiyeci normal sayılırken, İstanbul itfaiyesi olarak bu rakamın çok gerisinde olduğumuzu hatırlatan Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kabul dikkate alındığında İstanbul İtfaiyesinin yaklaşık 12 bin personel istihdam etmesi gerekmektedir. Biz göreve geldiğimiz zaman bu planlamayı yaptık. 1852 olan personel sayısını yaklaşık 5 bine çıkardık. 292 araçtan oluşan filomuzu 519 araca çıkardık. Hedefimiz 2010’a kadar bu sayıyı 600’e tamamlamak.” dedi.
İtfaiye görevlileri yanında itfaiye gönüllüsü kavramının da önemli olduğunu söyleyen Topbaş, “göreve geldiğimizden beri 35 bin kişiye yangın güvenlik, temel itfaiyecilik, profesyonel itfaiyecilik ve itfaiye gönüllüsü eğitik.  Ayrıca tehlike anında bilinçli davranabilmeleri için de yaklaşık 850 bin vatandaş ve öğrencilimize eğitim verdik.” dedi.
İstanbul İtfaiyesine yeni kazandırılan araçların her biriyle yangınla mücadele etkinliğini arttıracak araçları alma konusunda titiz davrandıklarının altını çizen kadir Topbaş yeni araçlarla ilgili şu bilgileri verdi; “Toplam 87 milyon dolara aldığımız 90 müdahale aracı ile deprem ve diğer afetlere daha etkin müdahale edebileceğiz. Aldığımız bu 90 aracın 45’i yangın söndürme geri kalanı ise afet müdahale aracı.
Yükseklik ayar sistemi ile bu araçlar gerektiğinde 450 milimetre alçalıp yükselebiliyor. Aynı zamanda yüzde 40 yan eğimli arazide geçebiliyor.
Önünde kar küreme bıçağı ve engel açma aparatı bağlanabilen bu araçlarda aynı zamanda tüm lastiklerinde özel “patlak-git” sistemi var.
Bu sayede lastik patlaması veya yanması halinde aracın hareket kabiliyeti etkilenmiyor. Üstelik bu araçlar, 40 kilometre hızla 40 kilometre mesafeyi patlak lastik ile alabilir.
Yine 1,5 metre derinlikteki sudan geçebilme özelliğine sahip bu araçlarda gücünü aracın motorundan alan, 20 KVA gücünde, sabit bir elektrik jeneratörü de var.
Kentte sirkülasyon yoğunluğundan ve doğal şartlardan dolayı birçok olay meydana geliyor.
Hepimiz kaza yapan araçlar, devrilmiş beton bloklar ve ağaçlardan oluşan tanıdık manzarayı biliriz.
Yaklaşık 2,2 milyon YTL’ye aldığımız 2 vinçle bu tür kazalara ve afetlere müdahalemiz daha etkin hale gelecek.
Her biri 55 ton ağırlık kaldırma kapasitesine sahip olan bu vinçler, aynı zamanda hızlı çalışıyor.
Diğer yandan da özel nitelikli araçlarımızı desteklemek amacıyla 38 yeni hizmet aracı aldık.
Bu araçlar, yangınlarda ihtiyaç duyulan köpük konsantresi, hortum ve yardımcı ekipmanların olay yerine ulaştırılmasında kullanılacak. Aynı zamanda hizmet araçlarımız su ve sel baskınlarında motopomp, dalgıç pompa gibi ekipmanların taşınmasında da önemli rol üstleniyor.
Müdahale kabiliyetimizi artırmaya yönelik 100 dalgıç pompa, 50 motopomp aldık.
Acil olaylara daha hızlı müdahale edebilmek için 3 acil müdahale helikopteri kiraladık.
Göreve geldiğimizden bu yana İstanbul İtfaiyesi için çok ciddî bir araç parkuru oluşturduk. Yeni alımların ardından araçlarımızın yaş ortalaması 8,56’ya düştü.


Başkan Kadir Topbaş’ın konuşmasının ardından yeni itfaiye araçları gösteri için ayrılmış meydanda hünerlerini gösterdi. Gösteriden sonra her itfaiye aracında yer alan teçhizatın sergilendiği alanda Kadir Topbaş her parça hakkında bilgi aldı. Mikrofon yardımıyla alanı dolduran misafirlere bu parçaların dünyada sadece İstanbul İtfaiyesinde olduğunun altını çizdi.
Depremlerde, yangınlarda, trafik kazalarında ve sel baskınlarında tam donanımlı olarak İstanbulluların yardımına yetişecek itfaiye araçları performansları ve tam donanımlarıyla göz doldurdu.
 
Başkan Topbaş, “Bayram öncesi bu son teknolojiyle donatılmış İtfaiye araçları İstanbulumuza hediye olsun.” dedi. İtfaiye araçlarında yer alan donanımların sergi alanının gezisinden sonra yeni alınan tam donanımlı itfaiye aracının yanına giden Kadir Topbaş, kapaklarını açtığı araç içinde muntazam şekilde yerleştirilmiş az önce sergi alanında sergilenen donanımları basın mensuplarına kutularında gösterdi