Haberler

AKOM' dan Mersin-Gülnar orman yangınına müdahale …8 Temmuz 2008 Salı
Gülnar'da meydana gelen yangın nedeni ile Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin talebi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AKOM Yangın Söndürme Uçağını olay yerine gönderdi.

Mersin'in Gülnar ilçesinde dün başlayan ve devam eden, yaklaşık 400 hektar alanın zarar gördüğü yangını kontrol altına alma çalışmaları sürerken, önlem amaçlı olarak 7 köy ile Büyükeceli beldesinin boşaltıldığı bildirildi.

Yangının denize doğru ilerlediğini ifade eden Kaymakam Mehmet Yıldırım, ''yangında 3 iş makinesi zarar gördü. İki operatöre henüz ulaşamadık. Yöre halkından şu ana kadar ikisi yanık vakası olmak üzere 40 kişi tedavi altına alındı. İlk belirlemelere göre yangında 400 hektarlık orman arazisi zarar gördü'' dedi.

Yıldırım, yangın dolayısıyla Delikkaya, Kavakoluğu, Korucuk, Tepeköy ve Çavuşlar köylerinin ardından Koçaşlı ve Lapa köyü ile Büyükeceli beldesinin de önlem amaçlı boşaltıldığını kaydetti.


Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da yangınının henüz kontrol altına alınmadığını bildirdi. İzinli olarak gittiği Ankara'dan, yangın nedeniyle Gülnar'a gelen Vali Aksoy, Gülnar Kaymakamlığında oluşturulan kriz masası yöneticileriyle basına kapalı görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yangınla ilgili havadan ve karadan mücadelenin sürdüğünü belirtti.

Vali Aksoy, ''Yangın henüz kontrol altına alınamadı, ancak sahil kesiminde tehlike söz konusu değil. Tatilcilerimiz ve vatandaşlarımız paniğe kapılmasın. Ayrıca, Gülnar ilçe merkezi için de tehlike söz konusu değil. Yangınla mücadele dört koldan sürdürülüyor. 4 helikopter, bir uçak ve çok sayıda itfaiye ekibinin yanı sıra ekiplerimiz aralıksız çalışıyor. Ancak, şiddetli rüzgar nedeniyle havadan müdahale eden ekiplerimiz zaman zaman ara vermek zorunda kalıyor'' dedi.

Vali Aksoy, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin yangının başlamasıyla birlikte olay yerine gelerek yangınla mücadeleyi yönettiğini, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun ise yola çıktığını söyledi.

Aksoy, yangın başladıktan sonra ilk anda akıllara gelen ihtimalin anız yangını olduğunu anımsatarak, ''Ancak, anız yangınının yanı sıra trafo patlamasından da kaynaklanmış olabileceği yönünde iddialar var, bunlar araştırılıyor, yangının çıkış nedeni henüz netlik kazanmadı'' diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aksoy, orman yangınına müdahale eden iki operatörün kayıp olduğu yönünde soru üzerine, ''Üç arozözümüz ve orman bölge müdürlüğüne ait bir aracımız yangında zarar gördü. Ancak, operatörlerin sağlık durumu ile ilgili herhangi bir konu bana iletilmedi, bu konuda duyum almadım'' dedi.

Yaralıların durumları hakkında da bilgi veren Vali Aksoy, "Yaralılarımızdan biri sağlık durumunun ciddiyeti nedeniyle Gülnar Devlet Hastanesinden Mersin Devlet Hastanesine gönderildi. 35 yaralının ise sadece dumandan etkilenmesi söz konusu. Ciddi bir durumları yok, hatta bir kısmı taburcu edildi" şeklinde konuştu.

Vali Aksoy, Gülnar ile Büyükeceli beldesi arasındaki Delikkaya mevkisinde ise yolun trafiğe kapatıldığını, jandarma ekiplerinin görülen risk nedeniyle buradan geçişi engellediğini belirtti.