Haberler

Kuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı15 Şubat 2017 Çarşamba
Kuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı

Beykoz’da düştüğü 61 metrelik daracık kuyudan İBB, AFAD ve TTK’nın ortak çalışmasıyla sağ salim kurtarılan Kuyu köpek, İBB Hayvan Hastanesi’nde muayene edildi, sağlık durumu iyi… Köpeği kurtaran hava ve joistik yardımıyla çalışan aparatı geliştiren İBB İtfaiye Personeli, kurtarma çalışması yarım kalmasın diye 48 saat aralıksız çalıştıklarını anlattı.

Beykoz’da düştüğü 61 metrelik daracık kuyudan sağ salim kurtarılan ve Kuyu ismi verilen köpek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Fatih’teki Hayvan Hastanesi’nde muayene edildi.

İBB Veteriner Müdürü Muhammet Nuri Coşkun’un da takip ettiği muayeneyi gerçekleştiren Veteriner Büşra İnal Günay, Kuyu’nun sağlık durumunun gayet iyi olduğunu belirterek, “Su ve kilo kaybı da yok. 4 aylık Kuyu 14,5 kilo ve sağlığı çok iyi. Bugün Kuyu köpeğin kan tahlillerine bakacağız ve yarın yeni evi olan İBB İtfaiyesi Beykoz Grubu’na teslim edeceğiz” dedi.

Kuyu köpeğin kurtarılma çalışmasını anlatan Anadolu Yakası İtfaiye Müdürü Mehmet Emin Koçan da kendilerine ihbar geldiğinde kuyuya alet indirerek dinleme yaptıklarını ve ardından kamera sistemlerini kurarak kurtarma çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

Hayvanın her anını ve her hareketini takip ederek Kuyu köpeğin nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığını tahlil ettiklerini ve annesinin, kardeşinin kokusunu bir beze sürerek Kuyu’ya koklattıklarını anlatan Koçan, “Hayvanın neden ürktüğünü ve neyi sevdiğini tespit ettikten sonra, AFAD ve TTK ile çok profesyonel bir kurtara çalışması yürüttük. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğretmen ve öğrencileri de kurtarma çalışmalarına kendi aparatlarıyla destek verdi. Dar bir alanda iş yapıyorsunuz ve yüzlerce fikir size doğru uçuyor. Ekipmanların her birini denedik ve en son kendimizin geliştirdiği pnömatik hava ile çalışan bir aparat geliştirdik ve ucuna kamera taktık. Kuyu’yu bu sayede aparatın ucundaki kementle yakalayarak zarar görmeden yukarı çıkarmayı başardık” diye konuştu.

24 saat boyunca görevi başından ayrılmayarak pnömatik aparatı yapan İBB İtfaiye Personeli Veysel Sivri ise, şöyle konuştu: “Arkadaşımla birlikte görev süremiz gece bittiği halde kurtarma çalışması yarım kalmasın diye çalışmaya devam ettik. ‘Bu gece bu iş bitecek’ dedik. Deneme yanılma yöntemiyle pnömatik hava ile çalışan ve joistik sistemiyle hareket eden bir aparat geliştirdim. Arkadaşlarım, AFAD ve TTK Ekipleri de bize yardımcı oldu. Gece görüş kamerası da olan bu aparat kuyunun içerisinde sağa sola hareket etme kabiliyetine de sahipti. Sabah saatlerinde hareket halindeki köpeği bir noktada sıkıştırarak boynundan tutmayı ve sağlıklı bir şekilde yukarı çekmeyi başardık. Daha önce de birçok hayvana yönelik başarılı kurtarma operasyonları yaptık. Kuyu’yu sağlıklı bir şekilde kurtardığımız için çok mutluyuz.”

Kurtarma çalışmasına yardım eden İBB İtfaiye Personeli Vedat Zor da, “Dar bir alanda ve olumsuz hava koşullarında çalışmak bizi biraz etkilediyse de ekip olarak yaptığımız çalışmanın sonucu bizi çok mutlu etti. Bize destek olan hayvanseverlere ve sivil toplum kuruluşlarına çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Kuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiKuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiKuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiKuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiKuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiKuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiKuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiKuyu Köpeği kurtaran İtfaiye ekibimiz, operasyonu anlattı - Haberler - İstanbul İtfaiyesi