GÜVENLİĞİNİZ İÇİN

Yakıtların Depolanmasına Dair Tavsiye23 Ekim 2015 Cuma
Arabada, iş yerinde ve daha önemlisi evde benzin veya diğer yakıtları depolamak potansiyel bir tehlike arz eder. Bu yüzden burada yakıt depolamayla ilgili riskleri azaltmak için tavsiyeler yer almaktadır. Benzin ve diğer yakıtlar son derece alev alıcı olan buhar salar ve bu yüzden çok dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.

Arabada, iş yerinde ve daha önemlisi evde benzin veya diğer yakıtları depolamak potansiyel bir tehlike arz eder. Bu yüzden burada yakıt depolamayla ilgili riskleri azaltmak için tavsiyeler yer almaktadır.

Benzin ve diğer yakıtlar son derece alev alıcı olan buhar salar ve bu yüzden çok dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.

 

Mevzuat

Evde yada iş yerinde yakıtların depolanmalarıyla ilgili yasal düzenlemeler ilgili makamlardan mutlaka öğrenilmelidir. Yakıtların konulduğu konteynırlar saklama amaçlı tasarlanmış olmalıdır. Ve buna göre sıvı veya buhar sızıntısını önleyecek şekilde sıkıca ağızları kapatılmalıdır. Petrol istasyonları ruhsat esasına göre tesis edilir ve işletilirler. Bu ruhsata göre sürücülerin bidonlarla yakıt almalarına izin verilmemektedir. Evde yakıt konteynırları mutfak, oturma odası ve yatak odası gibi yaşam alanlarında veya merdiven altlarında kesinlikle saklanmamalıdır. Tüm saklama yerleri yangın ihtimalinden dolayı yaşam alanlarından oldukça uzakta olmalıdır.

Sağlık ve Güvenlik Önlemleri

Yakıtların civarında sigara içmeyin.

Açık havada boşaltım yapın. Garaj gibi kapalı alanlarda asla boşaltım yapmaya kalkışmayın.

Huni veya doldurma işine yarayan ibriğe benzer bir nesne kullanın.

Eğer giysinize yakıt sıçrarsa derhal üzerinizi değişin.

Yakıt Doldurma

Aracınızın yakıt tankını veya uygun onaylı bir konteynırı doldururken çok dikkatli olun. Dökülmeler veya sızıntılar birçok tehlike arz eder. Bu yüzden tankınızı aşırı doldurmayın. Ve dolum kapağının yerinde güvenli bir şekilde kapatıldığından ve sızdırmadığından emin olun. Yakıt genleşir ve sıcak havada buharı oluşabilir. Bu yüzden tankı ağzına kadar doldurmaktan kaçının. Aynı şekilde onaylı konteynırlar (yakıt barındırmasına onay verilmiş kaplar) aşırı biçimde doldurulmamalıdır ve taşıma sırasında düşmeyi ve sızıntılarını önlemek için güvenli bir biçimde bağlanmalıdır.

Yol yüzeylerindeki döküntüler özellikle mazotunki diğer yolu kullananlar için büyük bir tehlike arz eder kayma durumları meydana gelebilir. Özellikle iki tekerli araçlar bu durumdan çok etkilenir.