Haberler

Szecheny Paşa mezarı başında anıldı24 Eylül 2019 Salı
Kuruluşunun 305. yılını kutlayan teşkilatımız, 48 yıl İstanbul İtfaiyesi'nde görev yapmış Kont Odön Szecheny Paşa'yı vefatının 97. yıl dönümünde Feriköy’deki mezarı başında düzenlenen törenle andı.

Kuruluşunun 305. yılını kutlayan teşkilatımız, 48 yıl İstanbul İtfaiyesi'nde görev yapmış Kont Odön SZECHENY vefatının 97. yıl dönümünde Feriköy’deki mezarı başında İBB İtfaiye Daire Başkanımız Remzi ALBAYRAK, Macar Büyükelçisi Viktor Matis, Macar Kültür Ateşesi Gabor Fodor ve itfaiye çalışanlarının katılımıyla düzenlenen törenle anıldı.

Kont Odön SZECHENY Kimdir? 

Budapeşte’de 19.yüzyılın en büyük yangınını başarı ile söndüren ve ünü payitahttan duyulan İtfaiye teşkilatının yöneticilerindendir.  4 yıl Budapeşte de, 48 yıl İstanbul’da olmak üzere İtfaiye teşkilatına 52 yıl hizmeti geçmiş olan İtfaiye teşkilatının seçkin yöneticilerinden Szecheny, bilgi ve tecrübeleri ile günümüze ışık tutuyor. Büyük Macar yurtseveri olarak nitelenen Kont Istvan Szecheny’nin küçük oğlu Odön Szecheny, 14 Aralık 1839’da Bratislava’da dünyaya geldi.

İlk Macar İtfaiye Meslek Kitabını da Szecheny yazdı. "Yangın söndürme sırasında edinilen genel tecrübeler" adını taşıyan bu eser 1864'te yayınlandı. Szecheny, Ulusal İtfaiye Birliği kurulması fikrini destekledi ve 1871'de kurulan birlik onu başkan seçti.

Budapeşte'deki çağın en büyük yangın olayını itfaiye ekibi ile başarılı şekilde yöneten Odön Szecheny’nin ünü payitahttan duyuldu. Szecheny, Sultan Abdülaziz’in daveti üzerine 1871 yılında İstanbul’a gelerek askeri itfaiye teşkilatını kurmaya ve eğitmeye başladı. Bu işi tamamlamak için bir yıl yeteceğini düşünerek yurduna döndükten sonra Budapeşte' de yine itfaiye teşkilatının yönetimini devralmayı tasarlıyordu. Fakat 1877 yılında Sultan İkinci Abdülhamit tarafından kendisine Paşalık rütbesi verilince Macaristan’daki görevinden istifa etti ve İstanbul'a geldi ve ölümüne kadar (23 Mart 1922) İstanbul İtfaiye teşkilatının yöneticisi kaldı.

Szecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesiSzecheny Paşa mezarı başında anıldı - Haberler - İstanbul İtfaiyesi