Haberler

İstanbul ‘Domuz Gribi’ne karşı dezenfekte ediliyor!...27 Ekim 2009 Salı
Başkan Kadir Topbaş, başta toplu ulaşım araçları olmak üzere, İstanbul’daki toplu kullanım alanlarındaki yürüyen merdiven, üst ve altgeçit tutanakları gibi insanların el teması yaptıkları yerlerin ilaçlarla dezenfekte edildiğini açıkladı.
 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Atatürk Oto Sanayi Sitesi-Dürüşşafaka Metro Hattı’nın raylarına ilk kaynağın atılması nedeniyle düzenlenen törenin ardından, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Başkan Kadir Topbaş, ‘Domuz Gribi’ne karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı önlemlerin sorulması üzerine, İETT otobüsleri, metrobüs, tramvay, metro, deniz otobüsü ve vapurların hepsini dezenfekte ettiklerini belirterek, “Şimdi de toplu kullanım alanlarındaki yürüyen merdivenler, üst ve altgeçit kolları gibi insanların el teması yaptıkları yerlerde ilave dezenfekte yapıyoruz” dedi.

İstanbul’da da ‘Domuz Gribi’ vakasına rastlandığını ve risk bulunduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, İstanbul gibi 14 milyon insanın hareket halinde olduğu bir metropolde bu tür hastalıklara karşı daha fazla dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. İstanbul Valiliği’nin söz konusu virüsle ilgili gerekli tedbirleri aldığını ve vatandaşlara gerekli uyarıları yaptığını ifade eden Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli her türlü çalışmayı yapması için de ilgili bürokratlarına talimat verdiğini söyledi.

El temasına dikkat!...

İstanbul ‘Domuz Gribi’ne karşı dezenfekte ediliyor!... - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

Vatandaşların el temasından sonra ellerini mutlaka yıkaması ve kalabalık ortamlarda dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ayrıca işletmelerin de kalabalık ortamlardaki kapı kolları ile insanların elle tuttukları her noktayı mutlaka dezenfekte etmesi gerektiğine dikkat çekti. Suya biraz çamaşır suyu katıldığında dezenfekte işleminin gerçekleştiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, belediye ekiplerinin ise başka dezenfekten maddeler kullanarak daha etkili bir temizlik gerçekleştirdiklerini anlattı.

Okulların tatil olmasının virüsün okullardaki yaygınlığını önleyecek önemli bir tedbir olduğunu, çünkü virüs bulunduğu ortamda 3-4 günden fazla yaşayamadığının ifade edildiğini dile getiren Başkan Topbaş, belediye içindeki ortak kullanım alanlarında, halkın yoğun bulunduğu yerlerde, istasyonlarda ve iskelelerde de dezenfekte çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Kadir Topbaş, toplu taşıma araçlarındaki sürücülerin de ellerinde dezenfekten bulundurması ve kimseyle yakın temasta bulunmamaları konusunda gerekli uyarıların yapılacağını kaydetti.

Başkan Topbaş, bir gazetecinin ‘Domuz Gribi’ aşısı olup olmayacağı yönündeki sorusuna ise, “Bu tavsiye ediliyorsa, gerekli görülüyorsa, biz de İstanbul'a lazım olan birisi olarak, görev süresince bir rahatsızlık geçirmeden, daha aktif çalışmak için yaptırmamız gerekiyor. Yaptıracağız tabii ki” cevabını verdi.

Dezenfekte çalışmaları kamuoyuna tanıtıldı

İstanbul ‘Domuz Gribi’ne karşı dezenfekte ediliyor!... - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım araçlarında yürüttüğü dezenfekte çalışmaları, İETT’nin Edirnekapı Garajı’nda basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen tanıtımla kamuoyuna yansıtıldı. Özel koruyucu elbiselerle garajdaki otobüsleri ilaçlayan görevliler, İstanbulluların sağlığı konusunda ne kadar titiz davranıldığını gözler önüne serdi.

Çalışmayla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden Sağlık A.Ş.’nin İlaçlama Uzmanı Orhan Karataş, ‘Domuz Gribi’ni önlemek için gerekli her türlü tedbiri aldıklarını ve ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, “Bunun için yaklaşık 3 bin tane olan otobüsler ekiplerimiz tarafından aralıksız bir şekilde dezenfekte ediliyor. Bundan dolayı vatandaşlarımızın herhangi bir korkusu veya şüphesi olmasın. Araçlarımız gönül rahatlığıyla kullanabilir” dedi.

Dezenfekte çalışmalarının alkol bazlı, geniş spektrumlu ve hidrojen feroksit içermediği için insanların sağlığına zararlı olmayan bir ilaçla yapıldığını vurgulayan Karataş, “Her gün temas kullandığında yada temas edildiğinde herhangi bir sağlık problemine yol açmayacak ilaçlar kullanıyoruz. Her gün seferden gelen araçlarımız bir temizlik firması elamanları tarafından temizlendikten sonra bizlere teslim ediliyor. Biz de 50 kişilik bir ekiple sabaha kadar bütün araçları dezenfekte ediyoruz. ‘Domuz Gribi’ vakası meydana geldikten sonra bu işlemi her gün tekrarlıyoruz. Bu çalışmaları İstanbulluların araçları kullanırken daha rahat olmaları ve gönül rahatlığıyla, sağlıkla seyahat etmeleri için yürütüyoruz. Araçlarda insanların daha çok temas ettiği kapı kolları ve tutunma yerleri özellikle dezenfekte ediliyor” diye konuştu.