Haberler

Dünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar15 Mayıs 2017 Pazartesi
Dünyanın en akıllı şehri İstanbul uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Dünya Akıllı Şehirler Fuarı 2017”nin açılışını Başkan Kadir Topbaş yaptı.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve yerli yabancı pek çok misafiri ağırlayan uluslararası organizasyonun açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da katıldı.

World Cities Expo İstanbul’17’nin (Dünya Akıllı Şehirler Fuarı 2017) açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak teknolojiyi yakından takip ettiklerini ve pek çok konuda dünyada öncü olduklarını söyledi. Kendi yazılımlarını ürettiklerini ve bu yazılımları artık yurtdışına da verdiklerinin altını çizen Başkan Topbaş, “Bilgi insanlığın ortak malıdır ve çok değerlidir” ifadelerini kullandı.

İstanbulluların yaşam kalitelerinin arttırmak için çalıştıklarını ifade eden Başkan Topbaş, “Bizim yaptığımız uygulamalar bizim insanımızın faydasına dokunuyorsa biz bu uygulamaları başka şehirlerle de paylaşıyoruz.

Başkan Topbaş uluslararası organizasyonlarda yabancı katılımcıların mobil cihazlar yardımıyla geliştirilen aplikasyon sayesinde kendi dillerinde tercümeyi dinleyebileceklerini ifade ederek, “Cep telefonunuza bir uygulama indirerek anında kendi dilinizde simültane tercüme dinleyebiliyorsunuz. Kaç bin kişi olursa olsun, herkes cep telefonlarından simültane tercümeleri dinleyebilecek. Hatta statlarda binlerce insan, anonslara gerek kalmadan cep telefonlarından ne söylendiğini duyabilecek” diye konuştu.

-İBB Navi-
Yapılan uygulamanın mesai arkadaşları tarafından yapıldığını ve dünyada bir benzeri olmadığını vurgulayan Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zaman zaman yaşarız, bulunduğunuz noktalarda farklı lisanlarda simültane tercüme yapılıyorsa, dağıtılan cihazlar yeterli değilse, bazı insanların bunu dinleyemedikleri ve takip etmediklerini görürsünüz. Bundan esinlenerek cep telefonunda simültane tercüme dinleme imkanı sağlayabilecek bir çalışma yapılmasını istedim. Arkadaşlarımız bunu yaptılar ve başardılar.”

Başkan Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına çok sayıda yazılım geliştirdiklerini ifade eden Başkan Topbaş, ‘İBB Navi’ uygulamasının mobil yazılım marketlerde en çok indirilen uygulamalardan biri olduğunu söyledi.

Avcı toplumundan yerleşik düzene geçen insanlığın bu aşamadan sonra değişik ihtiyaçlar duymaya başladığını ifade eden Başkan Topbaş, "Sorunları çözme adına insanlar, yeni yeni birtakım başarılara imza atmaya başladılar. Bu süreç bugüne kadar devam etti. Yani şehirler bu kadar yoğunlaşmasaydı, bu kadar gelişmeseydi, bu kadar ihtiyaç ortaya çıkmasaydı, teknolojik gelişmeler bu seviyelere gelmezdi. Giderek kent nüfusunun hızla arttığı ve yoğunlaştığı bir dünyada, daha farklı boyutlara taşınacağımızın işaretlerini görmekteyiz. Bugün yaşadığımız gün, yarın çok farklı olacak. Dün de çok farklı idi. Her gün çok hızlı bir şekilde adeta bir aritmetik düzende bir artış gösteren teknolojik gelişmeler tanıklık ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

-21.YY Kritik Eşik-

Günümüz dünyasında insanların daha çok şehirlerde yaşadığını ve bunun da şehir hayatında ciddi bir yoğunluğa sebep olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “21. yüzyıl kritik bir eşik. Kentler cazibe merkezleri. Teknolojik gelişmeler zorunlu bir şekilde oluşmakta. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'i kentlerde yaşayacak. Bu bir kehanet değil, gidişat bunu göstermekte. Tabii, büyük şehirler ekonomik gelişmeleri de tetikliyorlar. Küresel hasılanın yüzde 80'i şehirler tarafından üretilmekte. Böylece şehirler, insanlar için bir çekim merkezi oluyorlar. Bu çekim gücü toplumsal sorunları da beraberinde getiriyor. İşsizlik ve toplumsal suçlar sorunların başında gelmekte. Şehirleri yönetenler, devamlı daha az kaynak ama daha çok iş yapmak zorunda kalıyorlar. Bütün hesaplar alt üst olmakta. Gelecekleri, tasarladıkları, planladıkları şekilde gelişmiyor. Gelecek çok daha farklı problemlerle öne çıkmakta."

Akıllı şehirlerin her alanda tasarruf sağladığını ve bundan dolayı da şehirlerin akıllı şehir olmak zorunda olduklarını vurgulayan Başkan Topbaş, “Şehirleşme ile birlikte bir takım öngörülemeyen problemlerle karşı karşıya kalınıyor. Bunu telafi etmenin yolu da refleksleri güçlendirmektir” dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Statik yönetim tarzı artık yeterli değil. Bununla baş etmenin, üstesinden gelmenin ve sorunları çözmenin yolu akıllı sistemlere geçiştir. Şehirlerin akıllı şehirler olmak zorunda olduğunu biliyoruz. Çünkü akıllı şehirler her alanda tasarruf sağlar. Dijital bir yaşamı ortaya koyar. Enerji, ulaşım, su tüketimi, atık, sağlık, kamusal hizmetler ve güvenlik gibi birçok alanda, çok daha ve sistematik bir hizmet ortaya koyar. Bu sistemin nasıl yakalanacağını, kimlerin karar vereceğini çok önemli. Hükümetler, yerel yönetimler, konut sektörü, teknoloji üreten bütün firmalara kadar tüm paydaşlar birlikte hareket etmek zorundalar. Yani bilgiyi paylaşmak, ortak olmak ve paydaş olmak zorundalar. Aksi takdirde çözüm bulmak mümkün değil. Kurumsal taassupları gözetmeksizin bilgiyi paylaşmak gerekiyor."

Şehirlerin 2020 yılına kadar 1,5 trilyon dolarlık bir kaynak ayırmaları gerektiğinin ön görüldüğünü vurgulayan Başkan Topbaş, akıllı toplu taşıma sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan akıllı binalar, çevre ve atık yönetimi gibi basit uygulamalarla 2050 yılına kadar yaklaşık 22 trilyon dolarlık bir tasarruf sağlanacağı tahmin edildiğini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından Başkan Topbaş, Vali Şahin Haliç Kongre Merkezi’nin bahçesinde kurulan fuarın açılış kurdelasını kesti. Fuar alanında kurulan stantları da gezen Başkan Topbaş, İBB şirketlerinin stantlarındaki sunumları izledi.

18 Mayıs’a kadar sürecek olan fuarda 50'yi aşkın global ve yerel firma yer alıyor. Bugün başlayan dev organizasyonun ilk gününde, son dönemde geleceğin yeni nesil teknolojilerine benzersiz proje ve icatlarıyla damga vuran dünyaca ünlü teknoloji fütüristi, mucit ve hacker Pablos Holman tüm katılımcılara açık olacak sürpriz bir şov yapacak. Intellectual Ventures baş mucitlerinden teknoloji fütüristi Pablos Holman bu benzersiz deneyimin yanı sıra teknolojinin geleceği ve hayatı değiştiren yeni nesil icatlar hakkında küresel ipuçları verecek.

World Cities Expo İstanbul'da akıllı şehircilik konseptini oluşturan Teknoloji ve İnovasyon, Çevre ve Sağlıklı Yaşam, Akıllı Araçlar, Enerji, Kentsel Dönüşüm, Big Data ve Veri Analitiği, Siber Güvenlik ve Akıllı Şehir Stratejileri gibi önemli konu başlığı altında büyük önem taşıyan pekçok oturum ve panel yer alıyor.

Dünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesiDünyanın en akıllı şehrinde akıllı fuar - Haberler - İstanbul İtfaiyesi