Haberler

İstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu3 Haziran 2017 Cumartesi
İstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Hacıosman-Yenikapı metro hattında kullanılmak üzere 68 adet vagonun ilkini sahur vaktinde raylara indirdi. Başkan Topbaş hizmete alım töreninde yaptığı konuşmada yeni vagonların yüzde 42’sinin yerli üretim olduğunu söyledi.

Yüzde 42 yerli katkı ile üretilen “Sürücülü ve “Tam Otomatik Sürücüsüz” olarak kullanılabilecek vagonların hizmete alım töreni Seyrantepe Metro İstasyonu’nda yapıldı.

Hizmete alım törenine Başkan Topbaş’ın yanı sıra Adapazarı Hyundai Eurotem Demiryolu Araçları Fabrikası’nın temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile basın mensupları ve metro hattında çalışan işçiler katıldı.

Vagonların hizmete alım töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, “Bugün yine burada tarihi bir güne tanıklık etmekteyiz. Sürücüsüz çalışacak vagonlarımızın 68 adetini sisteme dahil etmek üzere buradayız” dedi.

-Şehrin Medeniyet Ölçüsü-
Bir şehrin medeniyet ölçüsünün o şehirdeki toplu taşıma araçlarının kullanma oranına bağlı olduğuna vurgu yapan Başkan Topbaş, “İnsanlar ne kadar çok toplu taşıma araçlarına kullanabiliyorlarsa bu şehir o kadar medenidir. Biz de İstanbul'da bunu sağlamaya çalıştık. İnsanların toplu taşıma araçlarının kullanabilmeleri için, tercih etmeleri için, kaliteli, temiz, güvenli ve hızlı konforlu olması geriyor. Biz de İstanbul'daki ulaşım mastır planlarımızda ön gördüğümüz ulaşım sistemlerinde tekerlekli, raylı ve deniz ulaşım sistemlerini buna göre dizayn ettik” ifadelerini kullandı.

Başkan Topbaş yaptıkları planlara göre istanbul’da insanların yarım saatlik yürüme mesafelerinde metro istasyonlarına ulaşmalarını arzuladıklarını ifade ederek İstanbul için ön gördükleri ulaşım ağının bin kilometre olduğunu söyledi. Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hızla gelişen bir şehirde yaşamaktayız. Bütün teknolojileri yakından takip eden bir ekibim var. Ben çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Dünyadaki bütün teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyorlar ve öncü olmaya çalışıyoruz. Teknolojik gelişmeleri en iyi kullanan bir belediye olduğumuzu ifade etmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla yerel yönetimlerde başlatmış olduğu atılımla bizlere yeni kapılar açtı. Biz de o kapılardan geçerek aynı anlayışla bu müjdelenmiş ve emanet şehre hizmet etmeye çalışıyoruz. İstanbul'daki her yatırım, her hizmet Türkiye için bir model teşkil ediyor. Sadece Türkiye için değil başka ülkelerde, başka şehirlerde bizi örnek alıyor.”

Başkan Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne iş yapan firmaların dünyada artık çok daha rahat işler alabildiğini ve İstanbul’a iş yapmanın büyük bir referans kaynağı olduğunu söyledi.

Göreve geldikleri günden bugüne geçen 13 yıl içerisinde İstanbul’a 98 milyarlık yatırım yaptıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, bu yatırımların yüzde 55’inin de ulaşıma ayrıldığını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızdan önce maaş bile ödeyemeyen belediye 98 milyar yatırım yapan bir belediye haline geldi. Diğer taraftan dünyada bu denli Metro yapan başka bir şehir yok. Devlete veya finans kuruluşlarına bir lira borcumuz yok.”

“Her Yerde Metro, Her Yere Metro” hedefi ile kendi mühendisleriyle çalışarak metro ağlarını oluşturduklarını vurgulayan Başkan Topbaş, metrolarda olsun otobüslerde olsun yerli üretimlere öncelik verdiklerini söyledi. İhale şartlarında bazı değişikliklere gittiklerini vurgulayan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Bütün alımlarımızda, bizim de yakından takip ettiğimiz dünyadaki teknolojik gelişmelerin ötesinde bazı unsurların ihale şartlarına dahil edilmesini istedik. Vagon yapanlar, otobüs üretenler bizim ön şart olarak koyduğumuz şartları uygulayarak başarılı bir üretim ortaya çıktı. Teknolojilerini geliştirdiler ve başarılı üretimler ortaya çıktı. Yani sadece tedarik değil arz ettiğimiz vagon alımlarında olsun, otobüs alımlarında olsun diğer sistemlerde olsun ileri teknolojileri arzu ettik. Bu da üretim yapan firmalara yol gösterdi. Ve bu üretimlerinin mümkün mertebe yerli üretim olmasını arzu ettik.”

-450 Bin Yolcu-
Başkan Kadir Topbaş 2017 Aralık ayına gelindiğinde vagon teslimatının biteceğini ve sistemde 160 vagonun çalışır durumda olacağını belirterek, “Bu sistemle 450 bin yolcu burayı kullanmış olabilecek. Araçların tamamen her birinde yangın testleri yapıldı. En ileri otomasyona sahip olduğunu söylüyorum ve üzerlerinde varış göstergeleri var kaç dakika sonra nerede olacağını gösterecek. Bu sistemi İstanbul’da zamanı iyi kullanabilmek için özellikle raylı sistemlerde, metrolar ve toplu taşıma sistemlerinde bunu önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

-Fren Yapınca Elektrik Üretilecek-
Yeni vagonların teknolojik özelliklerinden de bahseden Başkan Topbaş, “Bu vagonlar fren yaptığı zaman elektrik üretiyor ve diğer fren sistemlerinin elektrik kullanımında ki enerjiyi buradan destekliyor. Bundan dolayı da ayrıca titreşim ve ses minimize edilmiştir” diye konuştu.

-En Yeni Metrolar Bizde-
Başkan Topbaş metro ağlarını oluşturmada ülke olarak gecikildiğini ve yeni metro ağları oluşturulduğundan da en ileri teknolojiyi metro hatlarında kullandıklarını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyada metro yapımında gecikmişiz. Ama başka bir şey ise bütün metro sistemlerinin tamamı çok yeni teknoloji ile yapılıyor. Şu anda bizim teknolojide New York, Tokyo, Londra’da, Berlin’de bu ileri teknoloji yok. Bizim burada kullandığımız teknolojiler ve vagon kaliteleri daha iyi. Çünkü onlar yüz – yüz elli yıl önce yaptılar ve o sistemler eskidi. Bizler o zamanki teknolojiden değil, bu günkü teknolojiden yaptığımız için en modernleri bu şehre yakışır diyoruz.”

-Yüzde 42’si Yerli Üretim-

Başkan Topbaş vagonların üretilirken önemsedikleri en önemli konulardan birinin de yerli üretim olmalarını vurgulayarak vagonların maliyetlerine dair şu bilgileri verdi: “Şu anda ki bu 68 vagonun bize maliyeti takriben 77.5 milyon Euro artı KDV. Böylece bu metro sistemimizi Hacıosman’dan Yenikapı’ya kadar ve Seyrantepe’ye kadar mekanik ve sistematik olarak çok daha rahat çalışacak.”

-Gecikmelerin Sebebi-
Bazı motro hatlarının hizmete alım sürelerinde gecikmeler yaşandığını ve bunun normal olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, “Çünkü bu sistemlerde yani insan sürücüsü olmayan sistemlerde hata payını sıfıra indirmek için bir yılı aşkın bir süreyle testler yapılıyor. İnsan sürücülü sistemlerde bu gecikmeler yaşanmaz. Üsküdar – Ümraniye metro hattındaki gecikmenin sebebi de budur” diye konuştu.

Başkan Topbaş konuşmasının ardından raylara indirilecek olan vagonların ilkini vinç operatörüne verdiği talimatlarla raylara indirdi.

Yeni vagonların hizmete alım töreninin ardından Başkan Topbaş törene katılanlarla birlikte sahur yaparak metro hattında çalışan görevlilerle sohbet etti.

Başkan Kadir Topbaş’ın da özelliklerinden bahsettiği vagonların tüm özellikleri şu şekilde:
- Araçlar son teknolojiye uygun Tam Otomatik Sürücüsüz (Sürücü kabini olmaksızın) işletim sistemine sahip.
-Araçlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan 140 cm genişliğinde ara geçiş yolları olacak olup, bu sayede yolcuların 4 araçtan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı mümkün olabilecek.
-4 araçlı tren setleri birbirine otomatik olarak bağlanabilecek ve 8 araçlı bir tren seti oluşturacak.
-Trenler yangın tespit alarm sistemi mevcut.
-Tüm Araçlar klimalı olacak.
-Araç önünde sayısal varış göstergeleri mevcut.
-Her bir yolcu kapısı üzerinde LCD aktif güzergah haritaları (LRM) olacaktır. Araçta, geçilen, varılan ve gelecek istasyonlar yol haritası üzerinde gösterilecek. Ayrıca bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktalarının gösterimi de bulunacak.
-Her bir araçta yüksek çözünürlüklü toplam 12 adet LED Video ekranlarında yolculuk esnasında bilgilendirme videoları, reklam, haber, promosyon vb. görsel videolar yayınlanabilecek.
-Trenler fren yaptığında enerji geri kazanılarak diğer trenlerin çekiş enerjisine yönlendirilecek.
- Konforlu bir yolculuk için titreşim ve ses izolasyonu olacaktır.
-Yolcular ile kumanda merkezi arasında aktif iletişim sağlanabilecektir.
- Araçlarda, CCTV (Kapalı Devre Televizyon Sistemi) kamera sistemi kurulacak.

İstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesiİstanbul 68 vagonuna sahurda kavuştu - Haberler - İstanbul İtfaiyesi