Haberler

İstanbul İtfaiyesi’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi notu1 Haziran 2009 Pazartesi
Hastanelerde meydana gelebilecek yangınları karşı İstanbul İtfaiyesi’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi notları:
 

Hastanelerde meydana gelebilecek yangınları karşı İstanbul İtfaiyesi’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi notları:

* Yeni açılacak hastaneler, İtfaiye tarafından proje aşamasında projeleri  yangın güvenlik bakından kontrol edilir.  Daha sonra iskan aşamasına geldiğinde  projesiyle birlikte  yerinde mimar ve mühendisler tarafından incelenir. Herhangi bir olumsuzluk görünmezse  rapor halinde iskan vermeye yetkili kuruma iletilir. Olumsuzluk görülürse düzeltilmesi istenerek ilgili kuruma da bilgi verilir.

* İşletme ruhsat alınması aşamasına gelindiğinde ise;  İtfaiyecilerden  oluşan heyet   yerinde inceleme yaparak uygunluğunu kontrol eder. Uygunsunsa “olur görüşü” verir. Bu ruhsat anlamına gelmez. Ruhsatlandırma işlemleri Sağlık Bakanlığı ve Birimleri tarafından yapılır.

* İstanbul İtfaiyesi devlet hastaneleri ve özel hastanelerde denetlemeler yapmaktadır. 2009 yılında 29 hastanede  Sağlık Müdürlüğü ekipleriyle birlikte özel denetime tabi tutuldu. Olumsuzluklar  ilgili kuruma ve İl sağlık Müdürlüğünü bildirildi. 2007-2008 yıllarında  105 hastaneye görüş raporu verildi.

* 23 hastanede, 841 personele eğitim verildi.  Kriz yönetimi, müdahale planları hastane yönetimi tarafından koordine edilir.

* 21  hastanede çeşitli zaman dilimlerinde tatbikatlar yapıldı.

* İstanbul İtfaiyesi’nde  her türlü yangın olaylarına karşı kriz yönetimi ve müdahale senaryoları hazırlandı.  Her hangi bir ihbar karşısında olay yerinin çevresinde bulunan tüm itfaiye grup ve müfrezeleri alarma geçirilerek, (olay  yerine ilk giden ve gözle tespit yapana kadar) tüm ekipler olay yerine gider.  Bu çalışmalar bir plan çerçevesinde, hangi ekibin hangi yoldan gideceğini kadar bellidir. Gerekli durumlarda trafikte yeşil dalgaya geçilerek itfaiye araçlarının gittiği yöne göre trafik lambalara yeşil yanar.  Olay yerine ilk intikal eden ekibin bilgisine göre takviye ekipler ya olay yerine devam eder veya gruplarına dönerler.