Sık Sorulan Sorular

Trafikte sirenleri çalışan ve ışıkları yanan itfaiye aracı gördüğümde ne yapmalıyım?21 Ekim 2015 Çarşamba
Işıkları ve sirenleri çalışan itfaiye aracı acil bir olaya müdahaleye gitmekte olan araçtır. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 142 ‘e göre Geçiş üstünlüğü bulunan bir itfaiye aracının duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler. Ekiplerimiz olay yerine seyir halindeyken konvoy arasına başka araçların girmesi, emniyet şeridinin işgal edilmesi, emniyet şeridinin kapanması, cadde ve sokaklardaki gelişi güzel araç parklanmaları zamanla yarışan acil müdahale araçlarının gecikmesine ve olayların can kaybına sebebiyet verebilecek boyutlara kadar çıkmasına neden olabilir.

Işıkları ve sirenleri çalışan itfaiye aracı acil bir olaya müdahaleye gitmekte olan araçtır. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 142 ‘e göre Geçiş üstünlüğü bulunan bir itfaiye aracının duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.

Ekiplerimiz olay yerine seyir halindeyken konvoy arasına başka araçların girmesi, emniyet şeridinin işgal edilmesi, emniyet şeridinin kapanması, cadde ve sokaklardaki gelişi güzel araç parklanmaları zamanla yarışan acil müdahale araçlarının gecikmesine ve olayların can kaybına sebebiyet verebilecek boyutlara kadar çıkmasına neden olabilir.

Yangınla mücadelede 24 saat hizmetinizde olan itfaiyenin canhıraş bir şekilde imdadına yetişmeye çalıştığı vatandaşımızın her birimizin bir yakını bir komşusu veya bir akrabası olabileceğini unutmayalım.