Bu yıl 294.yılı kutlanan İtfaiye Haftası dolayısıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nu gönüllü İtfaiye erleri ve İstanbullu doldurdu. Minik gönüllülerinde yer aldığı törende minik itfaiye erleri büyük alkış aldı.
Geçen zaman içerisinde hayatını yangınlarda kaybetmiş İtfaiye erlerinin anısına saygı duruşunda bulunulup İstiklal marşı okundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın konuşmasından önce salonu dolduranlara İstanbul’un eski Tulumbacılarını anlatan mini bir gösteri sunuldu.
İsranbul’un büyük bir şehir olduğunu ve binlerce yıllık mirası ve geçmişiyle bu zaman kadar geldiğini belirten Kadir Topbaş, bunca mirasın bu zamana kadar gelirken büyük sorunlarla da karşılaştığını belirtti. Bu sorunlardan birinin de yangınlar olduğunun altını çizen Kadir Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu şehirin geçmişinde çok büyük ve acı yangınlar var. Çünkü İstanbul’un geçmişindeki yapı tarzı birbirine yakın evlerdi. Ve birbirine çok yakın olan bu evler genelde ahşaptan yapılıyorlardı. Bu durumda İstanbul’da çıkacak en küçük yangın beraberinde büyük yangınları getiriyordu.”
1660’da Büyük İstanbul ve Galata yangını, 1782’de Cibali yangını, 1826’da Koca Paşa yangınının İstanbul’u adeta yakıp kül ettiğini, 1826’daki yangından sonra da İstanbul mimarisinde şekil ve malzeme olarak değişim yaşandığının altını çizdi. İstanbul’daki yangınlara yönelik ilk tedbirlerin 1560’da Kanuni Sultan tarafından alındığını söyleyen Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Ecdadımız dünyadaki birçok yeniliğin öncüsü olmuştur. Bunlardan biride 1714’te tamamen insan gücüyle çalışan ve ilk itfaiye teşkilatı denebilecek Tulumbacılardır.
İstanbul İtfaiyesini Çağa Uydurduk
Şehirlerin zaman içerisinde değiştiğini ve bununda beraberinde İtfaiye alanında değişimi kaçınılmaz kıldığını söyleyen Topbaş şöyle devam etti: “Teknolojiye ayak uydurarak itfaiye ekipmanımızı en uygun noktaya getirmek zorunda kaldık. Yeni itfaiye araçlarının sadece yangında değil diğer afetlerde ve kazalarda da kullanılabileceğini göz önünde bulundurduk.
Göreve geldiğimiz dönemden bu yana tam donanımlı, dar sokaklarda da çalışabilecek, uzun merdivenleri olan ve 175 Milyon YTL’ye mal olan 228 araç aldık.” İtfaiye ye yeni araçlar dahil etmenin yanında buralarda görev yapan itfaiye ekiplerinin de sportif ve çevik olmalarının çok önemli olduğunun altını çizen Topbaş; Ekipler artık bir asker çevikliğinde. Yangınlara daha güçlü bir şekilde müdahale edebiliyorlar.” dedi.
Gönüllü İtfaiye Erleri
İtfaiye ekiplerinin yanında vatandaşlarında sorumluluk taşımaları gerektiğini hatırlatan Kadir Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir şehirli olarak çevremizde olan olaylara karşı son derece duyarlı olmalıyız. Bir yangının haberini aldığımızda “aman banane, bize çok uzakta, bize bir şey olmaz” diye düşünmektense “acaba bende bu yangının söndürülmesinde nasıl faydalı olabilirim” diye düşünmeliyiz. İşte bunun için halkı bilinçlendirilmeli. Bunun için bir benzeri Amerika’da bulunan Gönüllü İtfaiyeciler uygulamasını başlattık. 35 bin öğrencimize bu konuda eğitim verdik. Ve bu zamana kadar tam 850 bin kişiye, yangına nasıl yaklaşılır, yangına nasıl müdahale edilir, yangına karşı nasıl refleksli oluruz konusunda eğitim verdik.” dedi.
İstanbul yangınlarında 4 yıldan beri 3 yangın uçağının görevlendirildiğini belirten Topbaş, uçağın pahalıya mal olmasından dolayı kiralayarak yangınlara müdahale ettirdiklerini söyledi. Topbaş şöyle devam etti; “Bu uçaklar 140 olaya müdahale edip 2500 sorti yapmışlar. Biz bu uçakları alabilirdik. Ama kiralamak maddi olarak daha mantıklı geldi. Bu kiraladığımız uçaklar hem diğer illerdeki yangınlara koştu hem de komşumuz Gürcistan’daki yangına müdahale etti.”
İtfaiye İle İlgili Olarak Yapacaklarımız Daha Bitmedi
38 noktada konuşlanmış İtfaiye sayısını 70’e çıkardıklarını söyleyen Topbaş, hedeflerinin 2010 yılına kadar 96 olduğunu söyledi. Bugün açılışı yapılan 7 İtfaiye noktasında 32 araç konuşlandırılacağının altını çizen Topbaş şöyle devam etti: “Bugün burada bu itfaiye noktalarından 7 tanesinin açılışını yapacağız ve 13 tanesin inde temelini atacağız. Bugün açılışını yapacağımız 7 noktanın bize maliyeti 12 buçuk Milyon YTL. 32 araç bu noktalarda konuşlanmış durumda. Pendik, Burgazada, Kınalıada, Heybeliada, Büyükada, Mecidiyeköy, Üsküdar.
Biz bunları İstanbul’da daha güvenli bir yaşam ve bir sıkıntı olduğunda anında müdahale için yapıyoruz. Bu yıl sonuna vardığımızda 22,5 katrilyon yatırım yapmış olacağız. Ve her şeyiyle İstanbul’u bir numaraya taşıyoruz.”
Kadir Topbaş’ın konuşmasının ardından İtfaiye gönüllülerine sertifikaları verildi.
Kadir Topbaş’ın yönetiminde Büyükada ve Üsküdar’daki yeni itfaiye noktalarına canlı bağlantı kuruldu ve bu noktaların açılışı yapılırken, Silivri Selimpaşa’ya kurulan canlı yayınla da buradaki İtfaiye noktasının temel atma töreni yapıldı.
Açılışların ardından gelen misafirler ve minik öğrencilerle beraber yeni 7 itfaiye noktasının temsili açılışı kurdela kesilerek yapıldı. Program bitiminde Kadir Topbaş çocuklara itfaiye oyuncakları dağıttı.