“Yanma Sempozyumları” İstanbul Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve The Combustion Institute tarafından iki yıllık periyotla düzenlenmeye devam edilmektedir.
İlk yanma sempozyumu 1983 yılında İTÜ Mühendislik Fakültesinin girişimi ile düzenlenmiş olup; bu tarihten itibaren yapılan yanma sempozyumlarında, çeşitli kurum, kuruluş ve sanayiden araştırmacılar, bilim adamları ve mühendisler bir araya gelmektedirler.
Sempozyum yanma bilimleriyle uygulamaya yönelik en son araştırma ve teknolojiler konusunda katılanlar arasında bir forum oluşturmayı hedeflemektedir.
Sempozyumun konuları arasında başta; Yanmanın Esasları, Laminer ve Türbülanslı Alevler, Tutuşma, Propellant Yanması, Hidrojen Üretimi ve Yanma, Eksplozyon, Difüzyon Alevleri, Damla Yanması, Püskürtü Yanması, Simülasyon ve Sayısal Modeller, Darbeli Yanma, Toz Kömür Yanması gibi temel konuların yanı sıra; Yangın ve Yangınla Mücadele, Yangınlar, Yangın Tehlikesi, Gemilerde Yangın ve Yangınla Mücadele Yöntemleri, Orman Yangınları, Yakıtlar ve Alevlenme, Tutuşma ve Eksplozyon, Duman ve Isı Çıkışı, Yangından Korunma Yaklaşımları, Yangın Yükü ve Direnç Değerlendirmeleri, Yangını Algılama ve Belirleme, Kontrol ve Alarm Sistemleri, Yangının Söndürülmesi gibi itfaiyeyi yakından ilgilendiren konular da bulunmaktadır.
09 ila 10 Ekim 2008 tarihleri arasında iki gün süren 10. Yanma Sempozyumu çerçevesinde yurt içinden ve yurt dışından katılan çok sayıda bilim insanı tarafından ‘Yanma’ ile ilgili çeşitli bilimsel bildiriler sunuldu.
Ali SÜRMEN ve grubu tarafından sunulan “Tıkanmış Karayolu Tünellerinde Egzoz Gazı Zehirlenmesi Bakımından Kritik Şartların Belirlenmesi” başlıklı makale, Salih KARAASLAN ve grubu tarafından sunulan “Farklı Yakıt Kaynaklarının Tünel İçersindeki Yangına Etkisinin Deneysel Olarak İncelenmesi” başlıklı makale ile, İstanbul İtfaiyesi APK Amiri Abdurrahman İNCE tarafından sunulan “Gönüllü İtfaiyeciliğe Olan İhtiyacı Belirleyen Faktörler” başlıklı makale dikkati çekenler arasındaydı.