GÜVENLİĞİNİZ İÇİN

Mutfakta Alınması Gereken Yangın Önlemleri7 Ocak 2022 Cuma
Mutfaklarda alınması gerekli olan yangın önlemleri

Pişirme işlemi süresince mutfaktan asla ayrılmayınız! Zaman alabilecek bir yemek pişiriyor, kızartıyor veya kaynatıyorsanız bu süre içinde evde kalmalısınız. Yağ ile yemek pişiriyor ya da kızartma yapıyorsanız özellikle dikkatli olmalısınız. Çünkü kızgın yağ çok kolay alev alabilir.

Pişirme cihazlarınızı ve diğer ekipmanlarınızı detaylı temizleyiniz, böylece, kırıntı veya yağdan arınmış olacaklardır. Ayrıca, kullanmadan önce sorunsuz çalıştığından emin olunuz. 

Mutfağınızdaki havalandırma sistemlerinin (davlumbaz ve aspiratör gibi) sorunsuz çalıştığından emin olunuz, temizliğini ihmal etmeyiniz. Gerekli temizlik yapılmaması halinde, artıklar ve yağ kalıntıları yangın başlatabilir veya başlangıç aşamasındaki bir yangını büyütebilir.

Yemek pişirirken çocukları her zaman kontrol ediniz ve güvenli mesafede kalmalarına dikkat ediniz. Kazara devrilmemeleri için tüm pişirme kaplarının saplarını, ocak ya da mutfak tezgâhının sınırları içerisinde tutunuz.

Özellikle yüksek akım çeken elektrikli mutfak aletlerinizi aynı anda kullanıyorsanız, farklı prizleri kullandığınızdan emin olunuz. Ayrıca, yangın tehlikesi oluşturabilecek yıpranmış veya çıplak uzatma kabloları kullanmayınız.

Mutfağın dışındakiler de dahil olmak üzere tüm duman dedektörlerinizi ve alarmlarınızı kontrol ediniz. Her cihazı test ediniz ve düzgün çalışmayanları tespit ediniz. Dedektörlerinizin sorunsuz çalışmasıyla, alevleri başlangıç aşamasında fark edebilir ve yangının büyümesini engelleyebilirsiniz.

Kolayca alev alabilecek nesneleri (fırın eldivenleri, tencere tutacakları, ahşap mutfak eşyaları, el havluları, perdeler, gıda ambalajları vb.) ocaktan, fırından veya diğer sıcak yüzeylerden uzak tutunuz.

Yangın söndürme cihazını mutfakta veya yemek pişirme alanında kolayca erişilebilen bir yerde bulundurunuz. Bulundurulan yerin yangın tehlikelerinden uzak bir noktada olmasına dikkat ediniz.

Giysiler ve saçlarınız kolaylıkla alevlenebilir. Ocağın etrafında alev alabilecek bol giysiler tercih etmeyiniz. Saçlarınızın toplu olmasına dikkat ediniz.

Mutfakta Alınması Gereken Yangın Önlemleri - GÜVENLİĞİNİZ İÇİN - İstanbul İtfaiyesi