Güneş gören yerlerinizde yanıklar olabilir, derin yanıklarda iz kalabilir. Güneş deriyi kurutur, kırıştırır, erken yaşlandırır.
Güneş ışınları deri kanserine yol açabilir.
Bilhassa bebekler ve başında az saç olanlar veya hiç saçı bulunmayanlar, uzun süre güneş altında kaldıkları zaman güneç çarpmasına maruz kalabilir.
Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik,
Yüz ve kafa derisi son derece kırmızı ve sıcaktır,
Yorgunluk ve bitkinlik vardır,
Şuur kaybı olabilir.
İlkyardım
Hasta gölge ve serin bir yere alınır,
Yakası açılır, yarı oturur pozisyona getirilir.
Kafaya soğuk pansumanlar yapılır.
Alkol alımı yasaklanır,
Şuur kaybı halinde hastaneye nakledilir.
Vücut ısısı insan sağlığının korunmasında bir alarm mekanizmasıdır. İnsan vücut ısısı 36.5 derecedir ve bu ısı damarların genişletilmesi ve daraltılması ile solunum ve cilt yoluyla (Terleme) vücut ısısı sabit tutulmaya çalışılır. Sıcak iklimlerde sık görülen bazı sıcakla ilgili hastalıklar şunlardır.
1-SICAK KRAMPLARI
Çok terleyen ve az tuz alan kişilerde görülür. Yorgun ve çok çalıştırılmış Büyük kas gruplarında ( baldır, kalça ) 1 - 3 dakika süren istemsiz ağrılı kasılmalardır.
Sıcak krampına maruz kalan kişi, sıcak ortamdan uzaklaştırılır, tuzlu ayran içirilir ve ağrıyan kaslar üzerine buz tatbik edilir.
2-SICAK BİTKİNLİĞİ
Ter, ishal veya sıvı söktürücü ilaç kullanımı, ortama uyum sağlayamama nedeni ile uzun süreli su ve tuz kaybına bağlı olarak gelişir. Baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, kırıklık, sürekli susama hissi, kas krampları, ortostatik hipotansiyon, dehidrasyon belirtileridir.
Sıcak bitkinliğine maruz kalan kişi, ortamdan uzaklaştırılır, bol miktarda sıvı içirilir, tuzlu ve sıvı gıdalar verilir.
3-SICAK ÇARPMASI
Sıcak çarpması; sıcağa bağlı hastalıkların en ağır durumudur. Sıcak iklimlerde uzun süreli nem ve sıcak hava akımı karşısında kalma (Hacılar), sıcak ve güneş ışığı altında sportif faaliyetlere girişme sıcak çarpmasına neden olabilir.
Önemli belirtileri; 1. 41° C ateş, Mental değişiklikler, terleme olmaz ve kızarıklıktır.
Sıcak çarpmasına maruz kalan kişinin giysileri çıkartılır, hasta serin ortama alınır ve duş yaptırılır. Hastanın bilinci açık ise bol miktarda sıvı içirilir. Ateş 390 C 'nin altına inince soğutma işlemi durdurulur. Ateş düşürücü ilaçlar kullanılmaz. İleri aşamada hastaneye sevk edilir.
4-SICAKLARDAN KORUNMA
Yaz aylarında saat 11:00 - 16:00 arasında güneşte kalmayın, gölgede durun.
Susamasanız dahi bol miktarda su için.
Alkollü ve kafeinli (kahve, kola v.s.) içecekler bedenin su kaybını arttırırlar.