GÜVENLİĞİNİZ İÇİN

Besin, Mantar ve İlaç Zehirlenmeleri23 Ekim 2015 Cuma
BESİN ZEHİRLENMELERİ Besin zehirlenmeleri genelde besin ve su kaynaklı zehirlenmelerdir. Ani başlaması, karın ağrısı, bulantı, kusma,ishal ve ateş gibi belirtilerle seyreder. Bulaşma insan dışkısı ve hayvan vücudu artıkları, dışkıları, kirli su, toprak, kemirgenler ve haşerelerle olur. Besin zehirlenmelerinin %63'ü bakteriyel, % 24'ü kimyasal,%10'u paraziter ve %3'ü viral kaynaklıdır.

1-BESİN ZEHİRLENMELERİ

Besin zehirlenmeleri genelde besin ve su kaynaklı zehirlenmelerdir. Ani başlaması, karın ağrısı, bulantı, kusma,ishal ve ateş gibi belirtilerle seyreder.

Bulaşma insan dışkısı ve hayvan vücudu artıkları, dışkıları, kirli su, toprak, kemirgenler ve haşerelerle olur.

Besin zehirlenmelerinin  %63'ü bakteriyel, % 24'ü kimyasal,%10'u paraziter ve %3'ü viral kaynaklıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hasta hayvan etleri

Bayat balık,midye vb. gibi deniz ürünleri

Kötü görünümlü ve pis kokulu gıdalar

Dondurulmuş gıdalar (Birden fazla çözülmüş ve dondurulmuş gıdalar

Az pişmiş veya pişmemiş gıdalar

Yıkanmamış meyve ve sebzeler

Kirli suyla yıkanmış meyve ve sebzeler

Pastörize olmamış süt ve süt ürünleri

Kırık ve çatlak yumurtalar

Bombeli, şiş ve paslı konserveler

Oda ısısında uzun süre bekletilmiş gıdalar

Yapılması Gerekenler

Kişisel temizliğe önem verilmeli ( el, yüz, ayak, vücut, saç, tırnak vb.)

Çevresel temizliğe önem verilmeli (kirli kaplar, mutfak vb.)

Sağlam, zedelenmemiş besinler alınmalı

Çiğ sebze ve meyveler temiz su ile tek tek yıkanmalı

Tüm hayvansal gıdalar iyice pişirilmeli

Çiğ süt ve yumurta tüketiminden kaçınılmalı

Kırık, çatlak tabak ve bardak kullanılmamalı

Satın alınan gıdaların son kullanma tarihlerine mutlaka bakılmalı

Bir yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemeli

Pişmiş gıdalar oda ısısında 2 saatten fazla bekletilmemeli

Çözülmüş gıdalar bekletilmeden pişirilmeli

Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar alınmamalı Kıyma ve organ etleri kısa sürede tüketilmeli Gereksiz yere antiasit ve antibiyotik kullanılmamalı

Ebeveynlerin özellikle annelerin bu konularda eğitimi sağlanmalı

2-MANTAR ZEHİRLENMELERİ

YANLIŞ bilinenler Canlı ağaçta yetişen mantarlar zehirsiz, ölü ağaçta yetişenler zehirlidir.Tuzlu ve sirkeli su ile yıkanırsa mantarın zehiri gider.Yüzeyi yapışkan olan mantarlar zehirsizdir.Suda kaynatıldığında mantarın zehiri gider.

Kırıldığı ve ezildiğinde süt gibi sıvı akıtan mantarlar zehirlidir.

Böcek ve hayvanların yediği mantarlar zehirsizdir.

Kolayca soyulan, pişerken gümüş kaşığı karartmayan, çayırda yetişen mantar zehirsizdir. İlkbaharda yetişen mantarlar yenebilir.

Mantarlar protein zenginidir.

Ülkemizde her yıl özellikle bahar aylarında yüzlerce mantardan zehirlenme vakası görülür. Mantar zehirlenmelerinde bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, sinir bozuklukları , şok ve koma gibi belirtiler görülebilir.

3-İLAÇ ZEHİRLENMELERİ

Zehirlenme durumunda bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, sinir bozuklukları, şok, koma, ve ölüm görülebilir.İlaçların son kullanma tarihlerine bakın.Zehirlendiğinden şüphelendiğiniz kişiyi kusturun. 

Türkiye’nin her yerinden 114 nolu ulusal zehir danışma merkezini arayabilirsiniz.

İlaçları çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun.

Tarım bölgelerinde böcek ilaçları şehirde ise ateş düşürücü, ağrı kesici gibi ilaçlarla olan zehirlenmeler daha sık görülür.

Zehirlenmeler en çok Kaza ile (Özellikle çocuklar ), intihar amaçlı, cinayet amaçlı olabilir.

AIzaSyChYRvDlBKDfftOdk_iz4qYs8Ke270vcrE