Haberler

İstanbul’da sağanak yağış1 Kasım 2009 Pazar
İstanbul’da etkili olan sağanak yağışının ardından meydana gelen su baskınlarına,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri vakit kaybetmeden müdahale etti.
İstanbul’u etkisi altına alan sağanak yağış Anadolu yakasında etkili oldu. Sultanbeyli Uzundere ve Kartal Bülbül deresi taştı. E-5 karayolu bir süre trafiğe kapandı.  Alarma geçen  AKOM, İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İSKİ ekipleri su baskınlarına müdahale etti. 

    İstanbul’da sağanak yağış - Haberler - İstanbul İtfaiyesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) çalışmaları yönetti.  Belediye Başkanı Topbaş  şu açıklamayı yaptı. “ Metrekareye 85 kilogram yağış düştü. Dün başlayan bugün de yoğunlaşan yağmurun etkisi altındayız. Daha çok Anadolu yakasında etkisini gösterdi. Kartal Cevizli'deki Bülbül Deresi ile Sultanbeyli Uzun Dere'de yağış etkili oldu. Bize gelen ihbarlara göre 190 ev ve iş yerinde su baskını yaşandı. Çok yoğun yağmasına rağmen ciddi bir problem yaşamadık. Ekipler çeşitli noktalarda tedbirlerini alıyor. Yarın öğleye kadar devam edeceği bilgisini aldık. Şu ana kadar can kaybı ve yaralanma olmadı, çok yoğun bir sel baskını da olmadı. Sultanbeyli'de etüt yapılan bir okulda su baskını olduğu ihbarı geldi. Bahçe duvarı yıkılarak biriken su tahliye edildi." diye konuştu.

Belediye olarak her türlü tedbiri aldıklarını söyleyen Topbaş, "Ekipman olarak çok güçlüyüz. Gerektiğinde tüm İstanbul genelinde müdahale yapabiliriz. 100 araç ve 300 personel görev alıyor. Meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda da yağmur hareketliliği takip ediliyor. Yağmurun bastıracağı yerlerde ön çalışmalar yapılıyor." dedi.

E-5'te yağmur sularının tahliyesi için yapılan menfezlerin yetersiz kaldığını ifade eden Topbaş, "Daha önceki yağışlar daha azdı. Bu menfezler ona göre yapılmış. Mevsim değişikliğinin getirdiği ciddi yağışlara artık yeterli olmuyor. Menfezlerin yerleri tespit edildi, bu menfezler genişletilecek." dedi.

AYAMAMA'DA YIKIMLARA PAZARTESİ DEVAM EDECEĞİZ"

Dere yataklarına yapılan binalarla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Kadir Topbaş, "Daha önce dere yataklarına yapılan yapılar var. Maalesef bu bir gerçek. Bunlar kendilerini biliyor hangi notlarda olduğunu. 'Yıllardır hiçbir şey olmadı' demek de mümkün değil. Yüzyılda bir defa olması geri dönülmeyen olumsuzluklara sebebiyet veriyor. Bu durumlara karşı tedbirli olunmalı. Yönetim olarak tedbirimizi alıyoruz. Dere taşkın alanlarına yapılacak yapılarda hangi seviyeden sonra yaşam alanı olabileceği konusunda çalışma yapıyoruz. Oradaki taşkın seviyesi 50 santimetre, 1 yada 2 metre ise bunlar dikkate alınacak. Bunun altındakilere izin verilmeyecek." diye konuştu.

Ayamama Deresi'ndeki yıkımlara da değinen Topbaş, "Bina sahiplerine teşekkür ediyorum. Çoğu binalarını kendileri yıktı ve düzenledi. Pazartesi günü yıkımlara devam edeceğiz. Bazı bina sahipleri toparlanmak ve kendileri yıkmak için süre istediler. Bu nedenle yıkımları Pazartesi gününe bıraktık." dedi.

YAĞIŞ MİKTARLARI

İstanbul’da sağanak yağış - Haberler - İstanbul İtfaiyesi