İtfaiye Müzesi

İnsanlık tarihinin en hayati değerlerinden biri olan ateşin kullanılmaya başlanması kadar ondan korunmanın yollarını ve yöntemlerini bilmek de bir o kadar önem arz etmektedir. Tarih boyunca ateşle mücadele eden itfaiyecilerin kullandığı her malzeme, obje, alet ve edevatın da bu anlamda tarihi sürece tanıklık ettiklerini düşündüğümüzde Türk İtfaiyeciliği Tarihinin canlı tanıkları durumundaki “İtfaiye Müzesi” nin tarih bilincini genç kuşaklara anlatılmasındaki yeri ve önemi daha iyi anlaşılacaktır.

18. yüzyılın ilk çeyreğinden Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar Osmanlı Devleti’nin payıtahtının vazgeçilmez kuruluşlarından biri olan itfaiye teşkilatımızın bundan dört asır öncesinden günümüze dek süregelen ateşle mücadelesinin serüvenini ve tarih bilincimizin insanlarımıza anlatılmasının ayrıca önemi vardır. Bütün bunları düşündüğümüzde, İtfaiye Müzesi’nin koleksiyonunda bulunan; 1714 yılında Davud-u Hakiki’nin ilk “Çardaklı Tulumbası”ndan 1800 lü yıllarda kullanılan “Mahalle Tulumbaları ve daha sonraki yıllarda kullanılan “Buharlı ve Arabalı Tulumbaları”na kadar çok farklı ve her biri kendi alanında ünik sayılabilecek eserlerinin yanında, Mahalle tulumbacıları mizanseni, askeri itfaiye dönemine ait kıyafetler, mum fenerleri, karpit fenerleri, amir yangın baltaları, bez sarnıç, deri kovalar, çeşitli tablolar ve İstanbul’da  meydana gelmiş bazı yangınlara ait fotoğraflar gibi ilk etapta sayılabilecek eserler bugün İstanbul/ Beşiktaş İlçesindeki yeni binasında (Kılıç Ali Paşa Su Sarnıcı) insanlarımızın hizmetine sunulmaktadır.

İtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesiİtfaiye Müzesi - İstanbul İtfaiyesi

 

ZİYARETÇİ BİLGİLERİ:

İtfaiye Müzesi hafta içi 09:00 - 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 

Pazartesi hariç her gün açıktır. Giriş ücretsizdir.

Adres :Yıldız Mahallesi Çitlembik Yokuşu Horoz Sokak No : 1 Beşiktaş/İstanbul

Tel :0212 259 91 24

Faks :0212 259 15 82

Eposta: kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr